UAF Standpunten

Welk taalniveau heb ik nodig voordat ik aan een studie begin?

Welk taalniveau heb ik nodig voordat ik aan een studie begin?

Voordat je aan een studie begint, heb je meestal een diploma van het Staatsexamen NT2 programma II nodig. Meer informatie vind je in deze afbeelding

Hoe kies ik een studie?

Goed kiezen is belangrijk. In Nederland een studie kiezen is waarschijnlijk anders dan je gewend bent in je eigen land. Niet het systeem of je familie bepaalt welke studie je gaat doen, maar jijzelf. Het kan moeilijk zijn om de juiste studie te kiezen. Bijvoorbeeld omdat:

 • Er wel 3000 studies zijn in Nederland.
 • Je in Nederland vrij bent in je studiekeuze, en je daarom de beste keuze wilt maken.
 • Je al wat ouder bent en je voor je gevoel niet de verkeerde keuze mag maken.
 • Je straks een baan wilt en daarom een studie kiest waarmee je baangarantie hebt.
 • Je onzeker bent geworden van wat je kan.
 • Je niet weet waar je de juiste informatie kunt vinden.
 • Je last hebt van instanties die niet mee willen werken.

Een studie kiezen kost tijd. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je studiekeuze. Daarnaast is het belangrijk dat je realistisch kiest. Download het stappenplan voor studiekeuze. Het helpt je om een verstandige studiekeuze te maken.

Waar vind ik meer informatie over een Mbo opleiding?

Heb je bijvoorbeeld vragen over de financiering van een mbo studie of over taaleisen, wil je weten welke opleiding het beste bij jou past of welke opleidingen er zijn bij jou in de buurt? Neem dan contact op met de Mbo-helpdesk van het UAF.

Je kunt hier met alle vragen over het Mbo terecht. Je krijgt dan informatie en advies. We zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur via (030) 252 08 35 of mbo@uaf.nl. Heeft jouw begeleider vragen? Hij/zij mag natuurlijk ook bellen!

Welke toelatingseisen zijn er?

Als je geen Nederlands diploma hebt, moet je aan de volgende toelatingseisen voldoen.

 • Voldoende vooropleiding. Heb je een diploma uit je land van herkomst? Dan moet dit diploma vertaald en gewaardeerd worden. Afhankelijk van die waardering beslist de hogeschool of universiteit of je voldoende vooropleiding hebt. Heb je geen diploma of is jouw vooropleiding onvoldoende? Dan moet je toelatingsexamens doen. Dit worden de 21+ toetsen of colloqium doctom genoemd.

 • Je moet voor alle Nederlandstalige studies het diploma Staatsexamen NT2 programma 2 halen. Voor Engelstalige studies moet je een IELTS- of TOEFL-examen maken. Ook als je in het Engels wilt gaan studeren is het belangrijk om goed Nederlands te spreken, in ieder geval op niveau B1. Dit helpt je in de contacten met medestudenten en het vergroot je kansen op een baan na je studie.

 • Bij een deeltijd of duale studie: werk in de richting van je studie.
Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op een studie?

Wil je weten wat er voor vluchtelingstudenten wordt georganiseerd als voorbereiding op de studie? In de database My University Cares Too vind je per onderwijsinstelling of stad verschillende initiatieven. Bijvoorbeeld een voorbereidingsjaar, een taalcursus Nederlands en een training online studeren.

Ik wil mij inschrijven voor een studie, hoe doe ik dat?

Inschrijven voor een mbo-studie

Inschrijven voor een mbo-studie doe je bij de studentenadministratie van jouw ROC. Je hebt de volgende documenten nodig:

 • Een toelatingsbewijs
 • Een GBA-inschrijving (De officiële inschrijving in de gemeente waar je woont. Een GBA-inschrijving kun je krijgen ook als je nog in een AZC woont. Kijk voor meer informatie op de site van het COA.)
 • Een verblijfsdocument (Dit kan een W-document zijn dat geldig is tot ten minste 1 oktober van het jaar waarin je begint met je studie.)

Inschrijven voor een hbo- of universitaire studie

Inschrijven voor een hbo- of universitaire studie doe je via Studielink.

Betaling collegegeld
Via Studielink moet je de betaalwijze van het collegegeld aangeven. 

Wat is een decentrale selectie bij populaire opleidingen?

Als je een populaire opleiding wilt doen die veel andere studenten ook willen doen, krijg je vaak te maken met de ‘decentrale selectie’. De decentrale selectie geldt bijvoorbeeld voor Psychologie, Geneeskunde en de meeste andere gezondheidszorgstudies, maar bijvoorbeeld ook voor Bedrijfskunde en Rechtsgeleerdheid.

Decentrale selectie betekent dat scholen selecteren welke studenten ze wel en welke ze liever niet toelaten. Je kan jezelf dus niet zomaar aanmelden voor deze studies. Je moet eerst een een heel proces doorlopen voordat je wordt toegelaten. De decentrale selectie is een strenge en moeilijke procedure.

Wat moet je weten?

De deadline om je aan te melden voor de decentrale selectie is bij elke onderwijsinstelling anders. Maar voor allemaal geldt: de deadline ligt heel vroeg in het jaar. Voor veel studies is de deadline 15 januari. Na de deadline kun je je niet meer aanmelden. Zoek dus in de herfst al uit wat de aanmelddeadline voor jouw studie is!

Na de eerste fase van het aanmelden, begint de selectie. Misschien moet je bijvoorbeeld een intakegesprek voeren en een motivatiebrief opsturen. 

Sinds het studiejaar 2016/2017 kun je je aanmelden voor maximaal twee opleidingen waar decentrale selectie geldt. Maak dus een goede keuze. De onderwijsinstelling bepaalt per opleiding hoe vaak je aan een selectie mag meedoen (minimaal één keer, maximaal drie keer). Let op: voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde kun je maar bij één hogeschool of universiteit aanmelden. 

Waar kan ik terecht voor extra financiële steun?

Het UAF is een ‘goed doel’; wij zijn afhankelijk van donateurs en fondsen. Wij hebben niet genoeg geld om alle vluchtelingen in Nederland te begeleiden naar studie of werk. Wel probeert het UAF zoveel mogelijk mensen te helpen, door slimme trajecten aan te bieden en samen te werken met andere partners. Het kan zijn dat het UAF op dit moment geen plek heeft, terwijl je wel aan de criteria voldoet. We adviseren je dan om met je gemeente te praten over financiële steun. Soms kan de gemeente jou steunen door je reiskosten te vergoeden, of bijvoorbeeld een test of cursus te bekostigen zodat je daarna zelfstandig kan studeren.