Refugees@campus

Het UAF-studentmentoringprogramma 

Om de begeleiding van hoogopgeleide vluchtelingen te intensiveren is het UAF in 2016 het project Refugees@campus gestart. Dit is een mentoringprogramma waarbij 500 vluchtelingstudenten gekoppeld worden aan Nederlandse studentmentoren.

Deze studentmentoren gaan de vluchtelingen helpen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland. Via e-matching worden de studenten aan elkaar gekoppeld.

Refugees@campus biedt vluchtelingstudenten de mogelijkheid kennis te maken met de Nederlandse maatschappij in het algemeen en de onderwijswereld in het bijzonder.

Met het project zorgt het UAF ervoor dat vluchtelingstudenten zich sneller thuis voelen op de onderwijsinstelling en in Nederland. Het UAF verwacht dat mentoring tot meer zelfvertrouwen leidt en minder studie-uitval.

Met een speciale training over interculturele communicatie gaat het UAF de geworven mentoren en mentees begeleiden. Daarbij streeft het UAF ernaar te komen tot een mentoringmethodiek en die vast te leggen als begeleidingsinstrument. 

Via Refugees@campus worden Nederlandse studenten actief betrokken bij één van de grootste sociale vraagstukken van de huidige tijd. Door hun participatie leveren zij een directe bijdrage aan de integratie van vluchtelingen en leren ze ook nog eens veel over de nieuwe Nederlanders naast hen in de collegebanken.

Mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij

Op 26 januari maakte de Nationale Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala bekend dat de projectaanvraag van het UAF voor Refugees@campus wordt gehonoreerd. Lees hier het nieuwsbericht.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Geen student, toch mentor worden?

Spreekt het mentorschap je aan, maar je bent geen student? Het UAF heeft behalve studentmentoring ook reguliere mentoring. Iedereen die interesse heeft in andere culturen en zijn netwerk wil delen, kan mentor worden van een vluchtelingstudent. Lees hier meer. 

Contact

Voor vragen over het project kun je contact opnemen met Remko de Kok, projectleider Refugees@campus via R.deKok@uaf.nl en 030-2041582

Culturele activiteiten

Partizan Publik is een cultureel productiehuis dat op en rond de campussen interessante activiteiten en ontmoetingen voor de mentoren en mentees initieert. Zo was er een speciale UAF-route samengesteld door de organisatie van de Amsterdamse Museumnacht waar meerdere koppels zich enthousiast voor aanmeldden. Een leuke manier om Nederland echt te leren kennen! Lees hier meer. 

Word sociaal met ons!