<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=543988056270869&ev=PageView&noscript=1"/> Ondersteuning met werk - UAF

Leren en werken is een uitkomst voor vluchtelingen, zeker als ze wat ouder zijn. Maar een reguliere BBL-studie is vaak niet realiseerbaar. Een vluchteling moet vaak zelf een betaalde werkplek vinden voordat de studie van start gaat. Ook heeft deze groep vaak extra begeleiding nodig of een voortraject.

 

Een maatwerktraject leren en werken lost veel op. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen werkgever, onderwijs en gemeente, waarbij alle partijen open staan voor maatwerk en flexibiliteit. Het UAF heeft inmiddels goede ervaringen opgedaan met leerwerktrajecten voor statushouders bij energienetwerkbedrijf Liander, Stedin, zorginstellingen in Amsterdam, bouwbedrijven in Rotterdam, technische bedrijven in Eindhoven en L’Oréal. Die kennis willen we graag met Nederland delen.

Wat zijn belangrijke voorwaarden voor succes?

  • Goede samenwerking tussen werkgever, opleider en gemeente is van essentieel belang.
  • Intensieve begeleiding en training op het gebied van de Nederlandse (vak)taal en Nederlandse werkcultuur.
  • De beschikbare tijd om het traject af te ronden speelt een belangrijke rol. Hoewel het zeer raadzaam is het leerwerktraject zoveel mogelijk aan te laten sluiten aan het reguliere aanbod, is het noodzakelijk het programma zo op te stellen dat deelnemers meer tijd hebben om alle onderdelen en certificeringen te behalen.
  • In de vierde plaats is aandacht en begeleiding nodig rondom de specifieke privé-situatie van de deelnemers. Ondersteuning vanuit de gemeente en/of een vluchtelingenorganisatie is hierbij essentieel.

Op dit moment heeft het UAF samenwerkingsafspraken met de gemeenten:

Groningen, Súdwest Fryslân, Amsterdam, Haarlem, Zandvoort, Zaanstad, Almere, Utrecht, Wageningen, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Zeist, Baarn, Bunschoten, Soest, Culemborg, Geldermalsen, West-Betuwe, Maasdriel, Tiel, West Maas en Waal, Zaltbommel, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Zoetermeer, Leidschendam – Voorburg, Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Brummen, Lochem, Epe, Voorst, Zwolle, Eindhoven, Heerlen, Maastricht, Tilburg, Nijmegen en Roermond.

Case
Gemeente Wageningen

Een eerlijke kans en erkende kwaliteiten

Bekijk de case
Case
Accenture

Samen met bedrijven hebben wij een evenement georganiseerd waarbij vluchtelingen en bedrijven elkaar leren kennen.

Bekijk de case