<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=543988056270869&ev=PageView&noscript=1"/> Beleid aanpassen - UAF

Als gemeente kun je beleidsaccenten leggen bij het uitvoeren van de Participatiewet en de begeleiding van statushouders. Omdat alleen de Nederlandse taal leren niet voldoende is voor de ontwikkeling van kennis en talent van vluchtelingen, stimuleren wij gemeenten om vluchtelingen ruimte te bieden om een studie te volgen.

 

De Participatiewet biedt deze mogelijkheid ook door het toekennen van een maatwerkoplossing. Diploma’s uit het land van herkomst worden in Nederland niet erkend en daarom is het belangrijk om – als de statushouder ambitie heeft om te studeren – ruimte te bieden om een studie op eigen niveau te volgen voor een duurzame positie op de arbeidsmarkt. Het gaat niet alleen om het leren van de Nederlandse taal. Ook andere deficiënte vakken, zoals Engels, Wiskunde of Natuurkunde moeten vaak worden opgehaald naar een hoger niveau om aan de toelatingscriteria van een opleiding te kunnen voldoen.

Oproep

Het UAF doet een oproep aan gemeenten om beleid hierop aan te passen zodat klantmanagers maatwerk kunnen toekennen aan statushouders die een Nederlands diploma kunnen halen. Het beste ticket naar de arbeidsmarkt.

Meer informatie en advies?

Wil je als bestuurder of beleidsmedewerker structureel iets betekenen voor gevluchte professionals in jouw gemeente? Mail Eline.

Eline Dragt

Beleidsmedewerker
eline.dragt@uaf.nl

Op dit moment hebben we samenwerkingsafspraken met de gemeenten:

Groningen, Súdwest Fryslân, Amsterdam, Haarlem, Zandvoort, Zaanstad, Almere, Utrecht, Wageningen, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Zeist, Baarn, Bunschoten, Soest, Culemborg, Geldermalsen, West-Betuwe, Maasdriel, Tiel, West Maas en Waal, Zaltbommel, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Zoetermeer, Leidschendam – Voorburg, Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Brummen, Lochem, Epe, Voorst, Zwolle, Eindhoven, Heerlen, Maastricht, Tilburg, Nijmegen en Roermond.

Case
Gemeente Wageningen

Een eerlijke kans en erkende kwaliteiten

Bekijk de case
Case
Vrije Universiteit

VU-medewerkers doneren ruim 25 duizend euro

Bekijk de case