Minister Koolmees reikt statushouders monteursdiploma uit

Minister Koolmees reikt statushouders monteursdiploma uit

Een bijzondere dag voor de tien statushouders die eind 2017 begonnen aan hun opleiding tot elektramonteur. Ze hebben hun stage succesvol afgerond en daarmee hun mbo-diploma’s eerste monteur laag- en middenspanningsdistributie gehaald. Hun diploma kregen ze vanmiddag uit handen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Koolmees.​

Het is alweer ruim tweeëneenhalf jaar geleden dat de eerste verkennende gesprekken voerde met energiebedrijf Alliander. We zochten een groot bedrijf dat het lef had om te pionieren en te investeren in menselijk kapitaal. In gemotiveerde, talentvolle mensen die gedwongen waren te vluchten en hier opnieuw moeten beginnen. 

Negen maanden na onze ‘eerste date’ zag dit mbo-leerwerktraject voor monteurs het licht. Voor het eerst investeert een groot bedrijf direct in de opleiding van UAF-studenten, in zijn toekomstige werknemers. In kundige en gemotiveerde elektrotechnici waar zo enorm veel behoefte aan is. 

Baangarantie
De groep startte in november 2017 met een opleiding van vijf maanden, gevolgd door een stage van acht maanden, uitgevoerd bij bouwbedrijf BAM Infra of netbeheerder Liander. Nu de statushouders hun diploma hebben, volgt een periode waarin ze aan de slag gaan als leerling-monteur. Ze werken dan nauw samen met een ervaren monteur, om uiteindelijk zelfstandig aan de slag te gaan. Het totale opleidingstraject duurt drie jaar en garandeert een vaste baan bij Alliander.

Samenwerking
Het UAF stond samen met het Alliander en opleidingsinstituut Temphory aan de wieg van de monteursopleiding. Het UAF was de verbindende schakel tussen vluchtelingen met een technische achtergrond en de werkgever. Samen met Temphory werden kandidaten geselecteerd voor de opleiding. Daarnaast heeft Temphory de begeleiding, coaching en opleiding gedaan. Daarbij kon gebruik worden gemaakt van de trainingslokalen van Quercus Energy Technicians. Ook het Graafschap College heeft een deel van de opleiding voor hun rekening genomen. En BAM Infra verzorgde een groot deel van de stageplekken.

Tweede statushoudersklas
Na de vele positieve reacties is besloten de opleiding een vervolg te geven. In mei start daarom een nieuwe groep van tien statushouders met hun opleiding tot elektramonteur. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt van deze tweede statushoudersklas een officiële pilot van het programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt. 

Enkele reacties
Minister Koolmees: 'Investeren in mensen is dé oplossing voor de tekorten op de arbeidsmarkt.'

Elektromonteur Emad, genomineerd voor de UAF Award 2018, 'Dit diploma en deze baan betekenen heel veel voor mij.'

Elektromonteur Firas (gevlucht uit Syrië): 'Tijdens gewone taalcursussen leer je geen vaktaal. In deze opleiding wel.'

UAF Directeur Mardjan Seighali: 'Alliander toonde lef en besloot de uitdaging aan te gaan. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor.'

Mounia Arkhouch-Smits, teamleider bij Liander: 'Onbekend maakt onbemind. Tijdens het opleidingstraject slaan we een brug tussen de nieuwe Nederlanders en de andere collega's. Dat is niet altijd eenvoudig, maar het lukt.'

Nicole Tollenaar, directeur HR bij Alliander: 'We hebben morgen tien nieuwe elektromonteurs erbij en daar zijn we ongelofelijk blij mee.'

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF