Nationale Ombudsman: Overheid moet inburgeraars beter op weg helpen.

Nationale Ombudsman: Overheid moet inburgeraars beter op weg helpen.

Op 10 oktober verscheen het rapport ‘Een valse start’ van de Nationale Ombudsman. Hierin staat een pleidooi om inburgeraars niet alleen regels en sancties op te leggen, maar vooral beter te ondersteunen. Het UAF heeft haar kennis gedeeld met de Ombudsman en bracht obstakels aan het licht waar vluchtelingen met een studiewens tegenaanlopen.

'De overheid maakt het inburgeraars moeilijk om mee te doen in de samenleving', zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. ‘Dat is raar.’ Een belangrijke conclusie in het rapport is dat de overheid de vraag van de inburgeraar meer centraal moet stellen. Wat heeft hij of zij nodig om hier een goede start te kunnen maken? 

De Ombudsman juicht toe dat er een vernieuwd inburgeringsstelsel aankomt, maar vindt dat niet genoeg. Er is bij de overheid een andere grondhouding nodig om de dienstverlening aan inburgeraars te verbeteren. Inburgering zou niet als een gunst gezien moeten worden, maar als een duurzame investering. Goede informatievoorziening voor inburgeraars, waarbij zij op het juiste moment de juiste adviezen krijgen, is een duidelijk verbeterpunt.

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘We zijn blij met de probleemstelling en de aanbevelingen van de Ombudsman. Het rapport sluit aan bij waar het UAF al jaren voor pleit bij de overheid.’ 
In juni schreef het UAF samen met koepels in het onderwijsveld over hetzelfde onderwerp een brief aan de ministers van SZW en OCW. Hierin onderstreepten we dat niet gewacht kan worden met verbeteringen totdat het nieuwe inburgeringsstelsel is ingevoerd.

Foto: Suzanne Blanchard
 

Item in Nieuwsuur

In aanloop naar en tijdens UAF Live! liep een cameraploeg van Nieuwsuur mee voor een item in de uitzending van zaterdag 6 oktober. Bekijk hier de mooie beelden.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF