It’er Peshmerge Morad wint UAF-Award en is uitblinker van het jaar

It’er Peshmerge Morad wint UAF-Award en is uitblinker van het jaar

De it’er Peshmerge Morad heeft de UAF-Award gewonnen en is daarmee de uitblinker van het jaar. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De jury was lovend over zijn buitengewone studie- en werkprestaties en zijn grote maatschappelijke betrokkenheid. Met de verkiezing vraagt het UAF aandacht voor de talenten en de kennis die vluchtelingen meebrengen.

Voor de verkiezing konden kandidaten worden voorgedragen die uitblinken tijdens hun studie, op de werkvloer of vanwege hun bijdrage aan de samenleving. Peshmerge was één van de vijf genomineerden en werd voorgedragen door de Hogeschool van Amsterdam, waar hij onlangs cum laude afstudeerde. De jury was onder de indruk van zijn studieresultaten, zijn vrijwillige inzet voor de samenleving en zijn beheersing van de Nederlandse taal. Ook vond de jury het een compliment waard dat hij al tijdens zijn stage een betaalde baan vond als it’er.

Mardjan Seighali, directeur UAF en technisch voorzitter van de jury: ‘Vluchtelingen hebben een ontzettend lastige startpositie en moeten veel obstakels overwinnen. Als je dan tóch weet te excelleren, dan ben je een échte uitblinker.’​

V..l.n.r.: Emad, Darbaz, Peshmerge, Sara en Abdisalam. Foto: Soraya Ebrahimi

Peshmerge: ‘Alles wat ik naast mijn studie heb gedaan deed ik omdat ik vind dat er iets gedaan moet worden voor vluchtelingen. Deze prijs is een grote eer voor mij. Ik ga door, ik beloof om nog meer te doen voor vluchtelingen en vluchtelingstudenten.’

Duizendpoot 

Peshmerge vluchtte in 2012 uit Syrië. Hij studeerde cum laude af aan de Hogeschool van Amsterdam in de richting Software Engineering. Tijdens zijn stage bij softwarebedrijf FlexKids kreeg hij een baan aangeboden. Peshmerge: ‘Big data en artificial intelligence zijn de toekomst. Wat ik doe, kan niet iedereen, omdat het iets specifieks is.’

Naast zijn werk is Peshmerge een graag geziene gast in denktanks en draagt hij als spreker bij aan bijeenkomsten. In de overgebleven tijd zet hij zich veelvuldig in als vrijwilliger, bijvoorbeeld voor vluchtelingen die sinds kort in Nederland zijn. ‘Ik help graag andere mensen, daar word ik blij van. Ik zie en voel de noodzaak om anderen te helpen.’ Op de Hogeschool van Amsterdam organiseert hij bijvoorbeeld meet-ups voor vluchtelingen binnen het programma Students that Matter. ‘We bespreken vragen die zij niet zo gauw aan docenten of medestudenten durven te stellen.’

Over de UAF-Award

De UAF-Award staat symbool voor de inzet en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die hier een nieuwe toekomst opbouwen. De winnaar krijgt een loopbaanontwikkelingstraject, aangeboden door HR-adviesbureau Lagerweij, en een kunstwerk dat is ontworpen door een gevluchte kunstenaar.

De jury bestaat uit: Nada Al-Rubaiee (Etnisch Zakenvrouw van 2015 en alumna van het UAF), Shakiba Babri (afgestudeerd in Geneeskunde en alumna van het UAF),Bahram Sadeghi (programmamaker) en Kees Smit (schakelprogramma VASVU in Amsterdam). Technisch voorzitter is Mardjan Seighali (directeur UAF).

In juni zijn twintig kandidaten voorgedragen door hun werkgever, onderwijsinstelling of persoonlijke begeleider. De jury koos vijf finalisten uit. Via de website uaf.nl kon iedereen zijn stem uitbrengen en dat leverde ruim 3.200 stemmen op. De publieksstem telde mee als één jurylid bij het bepalen van de winnaar.

Item in Nieuwsuur

In aanloop naar en tijdens UAF Live! liep een cameraploeg van Nieuwsuur mee voor een item in de uitzending van zaterdag 6 oktober. Bekijk hier de mooie beelden.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF