Vliegende start kappersopleiding voor vluchtelingen

Vliegende start kappersopleiding voor vluchtelingen

Hoofddorp, 14 juni 2018 – L’Oréal Nederland, het UAF en de Nederlandse Kappersakademie zijn op 19 december 2017 een pilot gestart om 10 vluchtelingen een verkorte éénjarige opleiding tot haarstylist aan te bieden. Na de afronding van het opleidingstraject steunen de drie partners de vluchtelingen in het vinden van een betaalde baan als kapper. 

Samen met L'Oréal en de Nederlandse Kappersakademie (NKA) heeft het UAF een kappersopleiding opgezet om vluchtelingen te helpen integreren in de maatschappij en een baan te vinden omdat vluchtelingen hier vaak obstakels ervaren. De opleiding is bedoeld voor vluchtelingen met een verblijfstatus die de droom hebben om kapper te worden, of al ervaring hebben in deze branche en graag aan het werk willen maar een netwerk missen. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat maar 11% van de asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning kreeg, tweeënhalf jaar later betaald werk had.

Twee vliegen in één klap

Bernard Dingemans werkt bij L’Oréal als General Manager voor de Amerikaanse merken Redken, Matrix en Pureology. Drie jaar geleden werd aan hem gevraagd of hij wilde meedenken over hoe het bedrijf een bijdrage kan leveren bij het aanpakken van een maatschappelijk probleem. Bernard: “In de kappersbranche zijn salons hard op zoek naar goed en gemotiveerd personeel. Met dit plan zouden we twee vliegen in één klap slaan: we helpen gemotiveerde mensen aan een baan en salons aan goed personeel,” stelt Bernard. 

Het eerste jaar dient als een pilot, maar de wens is om het project te continueren en op te schalen. Bernard: “Ik heb de vluchtelingen ontmoet en ik ben onder de indruk van hun positiviteit. Ondanks alle nare dingen die ze hebben meegemaakt, proberen ze er wat van te maken. Daar heb ik veel respect voor. Eind dit jaar studeert de eerste lichting af en willen we weer nieuwe vluchtelingen de kans geven deze opleiding te volgen. We streven ernaar volgend jaar een grotere groep te helpen.”

De opleiding biedt een korte route naar werk die aansluit bij de capaciteiten van de deelnemers. De opleiding bestaat uit lesavonden en een stage bij een kapsalon. De studenten zijn momenteel begonnen met de opleiding tot haarstylist 1. Na het behalen van het bijbehorende praktijkexamen, kunnen zij doorstromen naar de vervolgopleiding tot haarstylist 2. Normaal gesproken duurt het traject twee jaar, maar de aangeboden opleiding is intensiever waardoor studenten na één jaar hun diploma kunnen behalen. Hierdoor kunnen zij eerder aan de slag als kapper.

Een betere toekomst

Nadat de deelnemers hun diploma hebben gehaald voor beide onderdelen, ondersteunen het UAF, L’Oréal en de NKA hen bij het zoeken van een betaalde baan als kapper. L’Oréal en de NKA hebben een groot netwerk van kapsalons, dat vinden van werk kan bespoedigen.

Het project is een initiatief van Beauty for a Better Life, dat onderdeel uitmaakt van de L’Oréal Foundation. Beauty for a Better Life helpt kwetsbare gemeenschappen met het herwinnen van hun gevoel voor eigenwaarde en draagt bij aan hun integratie, door (gratis) welzijn- en schoonheidsbehandelingen, en beroepsopleidingen in de beautysector aan te bieden. L'Oréal is ervan overtuigd dat het bieden van opleidingen in de beautysector een positief effect heeft op het zelfvertrouwen van deelnemers en ervoor zorgt dat zij proactief bijdragen aan een betere toekomst. 

Marwa, één van de 10 deelnemers aan de pilot, benadrukt dat een baan vinden de hoogste prioriteit geniet: “Ik wil heel graag kapster worden. Het eerste doel voor mij is werken.”

Wat heeft het UAF gedaan?

Vluchtelingen met interesse in het kappersvak zijn door het UAF gewezen op de opleiding. De kandidaten die aan de toelatingseisen voldeden heeft het UAF in contact gebracht met het opleidingsinstituut. We betalen mee aan de studiekosten en gedurende het opleidingstraject bieden we de begeleiding en financiële ondersteuning die nodig is. Na afloop van de opleiding zorgt het het UAF ervoor dat deelnemers goed voorbereid en met vertrouwen de arbeidsmarkt op gaan. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Stimuleringsprogramma van de werkgroep Vluchtelingen & Educatie.

Over de Nederlandse Kappersakademie

De Nederlandse Kappersakademie is een van de bekendste en meest gerenommeerde particuliere onderwijsinstellingen van Nederland. Met bijna 65 jaar ervaring is de Nederlandse Kappersakademie dé opleider voor kappers en hairstylisten in Nederland. Jaarlijks volgen meer dan 1.000 studenten verdeeld over vijf vestigingen een opleiding bij de Nederlandse Kappersakademie. De NKA biedt erkende dagopleidingen op MBO-niveau 3 en 4.

Over L'Oréal

L’Oréal is al meer dan 100 jaar actief in de beautysector. Met een internationale portefeuille van 34 diverse en complementaire internationale merken behaalde de Groep in 2017 een geconsolideerde omzet van 26,02 miljard euro. L’ORÉAL heeft 82.600 medewerkers en is marktleider in beauty. L'Oréal is ervan overtuigd dat het bieden van opleidingen in de beautysector een positief effect heeft op het zelfvertrouwen van deelnemers en ervoor zorgt dat zij proactief bijdragen aan een betere toekomst.

 

Item in Nieuwsuur

In aanloop naar en tijdens UAF Live! liep een cameraploeg van Nieuwsuur mee voor een item in de uitzending van zaterdag 6 oktober. Bekijk hier de mooie beelden.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF