Statushouders vergroten hun loopbaankansen met werkervaringsplek bij UvA

Statushouders vergroten hun loopbaankansen met werkervaringsplek bij UvA

Zes hoogopgeleide Amsterdamse statushouders die in het afgelopen halfjaar een werkervaringsplek hadden bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) zetten daarmee een belangrijke stap in hun loopbaan. De deelnemers stroomden succesvol uit naar een betaalde baan, een traineeship of een vervolgopleiding. Deze werkervaringsplekken zijn een initiatief van de UvA en het UAF.

Eén van de deelnemers is Bashar. Hij is in 2015 gevlucht uit Syrië en werkt sinds kort bij de Staff Immigration Office van de UvA. In een interview met het UvA blad FOLIA vertelt Bashar: ‘Mijn leven voelt nu weer als back to normal. Ik heb werk, spreek af met vrienden en ben vrijwilliger, zoals vroeger in Damascus.’

De vijf andere deelnemers kwamen ook goed terecht: de eerste deelnemer vond een betaalde baan bij de Centrale Administratie van de UvA, waar inmiddels enkele UAF-alumni werken. Een tweede deelnemer vond een nieuwe werkervaringsplek waarmee hij zich verder kan oriënteren. De derde deelnemer liep stage in de universiteitsbibliotheek en ging daarna een juridische opleiding doen. De vijfde deelnemer heeft werkervaring als wiskundedocent en stroomt uit naar het project 'Statushouders voor de Klas', dat mede door het UAF is opgezet. De zesde deelnemer ging aan de slag met een traineeship bij Rijkswaterstaat.

Werkervaring opdoen tijdens de studie
Terwijl de statushouders hun taalvaardigheid verbeteren en zich voorbereiden op een studie, doen ze werkervaring op. Dit levert kostbare tijdswinst op en vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Een sociaal programma en loopbaanbegeleiding maken ook onderdeel uit van het project. De werkervaringsplaatsen zijn bedoeld voor Amsterdamse statushouders die vijf jaar of korter in Nederland wonen, een diploma hebben op bachelor-niveau en de Nederlandse taal voldoende beheersen (B1-niveau). Het UAF draagt de juiste kandidaten voor en deelt haar expertise over de begeleiding van hoogopgeleide vluchtelingen met de UvA. Dit jaar start alweer de derde groep.

Item in Nieuwsuur

In aanloop naar en tijdens UAF Live! liep een cameraploeg van Nieuwsuur mee voor een item in de uitzending van zaterdag 6 oktober. Bekijk hier de mooie beelden.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF