Jubilerend UAF viert 70 jaar studeren in vrijheid met Vrijheidsmaaltijd

Jubilerend UAF viert 70 jaar studeren in vrijheid met Vrijheidsmaaltijd

Voor veel studenten is studeren in vrijheid iets heel gewoons, maar voor vluchtelingstudenten ligt dat anders. Daarom vindt op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd plaats bij CREA Amsterdam, waar vluchtelingstudenten, andere studenten en vertegenwoordigers van studie- en studentenverenigingen elkaar ontmoeten. Deze avond over Studeren in Vrijheid is een initiatief van de 70-jarige Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, de Campuscommissie Amsterdam en CREA en maakt onderdeel uit van de reeks Vrijheidsmaaltijden die in Amsterdam worden georganiseerd. 

De deelnemers aan de UAF-Vrijheidsmaaltijd staan stil bij de betekenis van studeren in vrijheid, wat niet voor elke student iets vanzelfsprekends is. Het belang van verbinding en onderlinge solidariteit komen ook ter sprake bij de thema-avond en er is een inspirerend optreden van de Syrische danser Ahmed Joudeh. De presentatie is in handen van het dynamische theater duo George & Eran. De Vrijheidsmaaltijd begint op 5 mei om 17.30 uur. Studenten zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via evenement@uaf.nl. 

Studenten voor studenten

De Vrijheidsmaaltijd vormt een onderdeel van het UAF-studentmentoringproject Refugees@campus. Dat veel studenten al solidair zijn met vluchtelingstudenten, blijkt uit de belangstelling voor dit project. In twee jaar tijd werden 450 mentorkoppels gevormd, waarvan ruim 100 in Amsterdam. De deelnemende vluchtelingstudenten en studentmentoren studeren aan de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Een aantal Amsterdamse studenten zet zich na hun deelname aan Refugees@campus als vrijwilliger in voor de Campuscommissie Amsterdam.

Over Refugees@campus en het UAF

Studentmentoring vormt een aanvulling op de professionele begeleiding die het UAF biedt. De mentorkoppels trekken een half jaar samen op waardoor vluchtelingstudenten zich sneller thuis voelen op de onderwijsinstelling en in de studentenstad. Als dat nodig is bieden ze extra ondersteuning, bijvoorbeeld bij het leren van de taal. Andersom leert de studentmentor veel over de culturele achtergrond en het land van herkomst van de vluchtelingstudent. 

Het UAF bestaat 70 jaar en begeleidt vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten. 

Foto: Vrijheidsmaaltijd BOOST Ringdijk

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF