Het UAF pleit voor integrale visie op onderwijs voor vluchtelingen

Het UAF pleit voor integrale visie op onderwijs voor vluchtelingen

Iedereen heeft recht op onderwijs, maar niet iedereen krijgt even makkelijk toegang tot een studie of voorbereidend jaar. ‘Wat ons land nodig heeft, is een integrale visie op inburgering en toegang tot onderwijs voor vluchtelingen’, zegt UAF-directeur Mardjan Seighali.

Nu vinden sommige vluchtelingen niet direct aansluiting bij het onderwijs, vanwege hun leeftijd of een taal- of onderwijsachterstand die te maken heeft met de vluchtperiode. Vaak is een schakeljaar een goede overgangsperiode op weg naar een studie in het middelbaar of hoger onderwijs. Maar de financiering daarvan vormt een knelpunt.

Seighali: ‘Dit komt omdat er niet één pot met geld bestaat voor maatwerktrajecten voor vluchtelingen. Hierdoor is de continuïteit van schakeljaren onzeker. Samen met onderwijskoepels en diverse onderwijsinstellingen is op 5 februari besloten om dit knelpunt gezamenlijk aan te kaarten bij de minister en te vragen om een structurele oplossing.’ We houden u op de hoogte.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF