Resultaat Startbaan: 789 vluchtelingen aan de slag

Resultaat Startbaan: 789 vluchtelingen aan de slag
Investeren in de arbeidsparticipatie van vluchtelingen loont. Dit blijkt uit de resultaten van Startbaan, een project van het UAF en VluchtelingenWerk Nederland in samenwerking met het bedrijfsleven. In drie jaar tijd zijn 789 vluchtelingen succesvol begeleid naar de arbeidsmarkt. Dit is 27 procent meer dan het beoogde aantal van 620 plaatsingen. Startbaan werd mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Resultaat
Van de 789 vluchtelingen ging 43% aan de slag met een stage- of werkervaringsplaats, 26% startte met een leerwerktraject en 31% vond een betaalde baan of startte als zelfstandig ondernemer. De sector Zorg en welzijn is het best vertegenwoordigd, met 29% van de plaatsingen. Daarna volgen de sectoren Horeca en huishouding (13%), Metaal en elektra (10%) en Administratie en informatica (10%).

Nederlandse taal belangrijk
Bij aanvang van het project zijn per werkzoekende vluchteling de competenties en ambities in kaart gebracht. Vervolgens is een maatwerk begeleidingstraject gestart met als inzet een succesvolle plaatsing bij een werkgever. Deelnemers kregen zo nodig extra ondersteuning in de vorm van taalcursussen en sollicitatietrainingen. Dorine Manson, algemeen directeur van VluchtelingenWerk Nederland: ‘Bij de start van het project in 2013 wilden we 600 plaatsingen realiseren. Uiteindelijk zijn het er 789 geworden. Daar zijn we trots op!'

Maatwerk is de sleutel
Mardjan Seighali, directeur van het UAF: ‘Maatwerk is de sleutel tot het succes. Elke vluchteling brengt zijn eigen competenties mee en daar hebben wij de carrièremogelijkheden bij gezocht, samen met partners in het bedrijfsleven. Voor werkgevers is en blijft de beheersing van de Nederlandse taal erg belangrijk. Vluchtelingen die zich goed kunnen uitdrukken, zijn makkelijker te begeleiden naar een baan.’

Focus op samenwerking met bedrijfsleven
Bernard ter Haar, Directeur-Generaal Sociale zaken en integratie op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ‘We praten vandaag de dag veel over vluchtelingen in termen van problemen. We moeten denken in termen van mensen die iets willen, met energie, die ook iets kunnen. We moeten mensen snel het gevoel geven dat ze meetellen en iets bij kunnen dragen aan de samenleving. Werk is daar een onderdeel van.’

Het project Startbaan is vandaag afgerond, maar de inspanningen rond vluchtelingen en werk houden daar niet mee op. Integendeel: VluchtelingenWerk Nederland en het UAF focussen nog meer op samenwerking met het bedrijfsleven om tot goede resultaten te komen.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF