Snel naar een baan als elektromonteur: UAF zet opleidingstraject op met Liander en BAM

Snel naar een baan als elektromonteur: UAF zet opleidingstraject op met Liander en BAM

‘Dit opleidingstraject biedt mij veel kansen. Ik leer de vaktermen in de Nederlandse taal en kan weer aan het werk in mijn eigen vakgebied.’ Dat zegt Saer Dalila (foto), afkomstig uit Syrië. Hij werkte daar jaren als elektromonteur. 

Vluchtelingen die niet de traditionele route (van studievoorbereiding via studie naar werk) willen of kunnen volgen, begeleidt het UAF op een snelle en innovatieve manier naar een baan. Het traject dat het UAF met Liander en BAM hebben opgezet, is daar een goed voorbeeld van.

Baangarantie
Samen met negen anderen (acht Syriërs en een Kameroenees) is Saer Dalila begonnen aan een speciaal traject voor het halen van het mbo-3-diploma Installatie en Onderhoud van het Elektriciteitsnet. De mannen doen dat bij opleidingsinstituut Temphory in Ermelo. Het traject duurt drie jaar en garandeert hen een vaste baan bij netwerkbeheerder Liander.

Voor het ontwikkelen van het opleidingstraject van deze groep statushouders heeft het UAF zijn kennis en ervaring beschikbaar gesteld. UAF begeleidt vluchtelingen bij het opbouwen van een toekomst via studie en werk en heeft de tien deelnemers geselecteerd. BAM en Liander financieren het project.

Gemotiveerde zij-instromers
Netbeheerder Liander is verguld met deze gemotiveerde zij-instromers; zeker bij het huidige gebrek aan voldoende technisch personeel. Ook Dalila en zijn collega’s zijn uitermate blij met deze kans. Zonder netwerk was het voor hen erg moeilijk passend werk te vinden in hun nieuwe thuisland. Dalila: ‘Nu kan ik echt een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat geeft mij een goed gevoel en helpt bij het opbouwen van een toekomst.’

Het traject bestaat uit vijf maanden vakinhoudelijke opleiding, waarbij ook de Nederlandse taal een belangrijk aandachtspunt is. Hierna lopen de deelnemers acht maanden stage bij Europees bouwconcern BAM. Onder begeleiding van een ervaren monteur gaan ze aan de slag in de praktijk. Verloopt dit alles succesvol dan beginnen ze als leerling-monteur bij Liander om zich verder te bekwamen op het technisch vakgebied. 

Als dit project succesvol verloopt, kunnen er naar verwachting jaarlijks meerdere groepen statushouders een opleiding krijgen.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF