Uitreiking laatste Peter Baehr Prijs aan Younes Saramifar

Uitreiking laatste Peter Baehr Prijs aan Younes Saramifar

Op het kantoor van het UAF reikt prof. dr. Meindert Fennema de laatste Peter Baehr Prijs uit aan wetenschapper Younes Saramifar. Met deze prijs wint Saramifar €10.000 voor zijn promotieonderzoek naar de vluchtelingengroep Surqai. Deze mensen noemen zichzelf Suraqi (Sur van Syria en raqi van Iraq) en hebben, net als veel vluchtelingen, een hybride identiteit.

Jurykeuze
‘De jury koos unaniem voor deze winnaar’, aldus juryvoorzitter Fennema. ‘wat Saramifars voorstel zo veelbelovend en boeiend maakt, is de botsing van identiteiten die zelf weer onderdeel vormt van een nieuwe identiteit.’
2017 is het laatste jaar waarin de Peter Baehr Prijs wordt uitgereikt. De voorgaande vier winnaars hebben allen het prijzengeld benut om hun academische carrière te ondersteunen. De prijs werd voor het eerst toegekend in 2012. Dat jaar ging de prijs naar Yasmin Alhafaji. Het toegekende bedrag gebruikt zij voor cursussen en scholing om haar onderzoek mogelijk te maken. Zij geeft aan: ‘Een echte betekenis en waardering voor het UAF, de award en degene wiens naam deze award draagt, maak ik graag bekend bij de afronding van het onderzoek waar ik naar toe werk en streef.’

Oud-winnaars
In 2013 gebruikte Ali Honari het prijzengeld om onderzoek te doen naar de  rol van internet en social media in protestbewegingen in het Midden-Oosten. De winnaar van 2014, Shahin Nasiri, voert een promotieonderzoek uit op het gebied van politieke filosofie. In haar werk probeert zij een stem te geven aan onderbelichte perspectieven en onderdrukte mensen, met name staatlozen en vluchtelingen. In het kader hiervan verricht zij veldonderzoek onder vluchtelingen die in Griekenland verblijven. Nasiri: ‘De prijs was een bijzondere motivatie voor mij om dit onderzoek daadwerkelijk te ontvouwen.’ Winnaar 2016 Oshank Hashemi gebruikte de prijs voor twee publicaties. In de zomer van 2017 kende het BOF Hashemi een mandaat toe, waarmee hij een PhD-beurs kreeg voor de Universiteit van Gent.

Peter Baehr Prijs
De Peter Baehr Prijs is ingesteld door professor dr. Meindert Fennema. Professor Peter Baehr (1935 – 2010) was een belangrijk voorvechter van mensenrechten, oud-voorzitter van het UAF en hoogleraar mensenrechten aan o.a. de Universiteit Utrecht.

 

 

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF