Vijf gemeenten creëren kansen voor vluchtelingen

Vijf gemeenten creëren kansen voor vluchtelingen

V.l.n.r.: Isabelle Vugs (Gemeente Zoetermeer), Mardjan Seighali, Inge Zweerts de Jong (Gemeente Wassenaar/Gemeente Voorschoten), Floor Kist (Gemeente Leidschendam-Voorburg), Ankie van Tatenhove (Gemeente Lansingerland)

Weer vijf gemeenten, nu in Zuid-Holland, die zich samen met het UAF gaan inspannen voor de toekomstkansen van vluchtelingen! Inwoners met een vluchtelingachtergrond die in Zoetermeer, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Lansingerland of Voorschoten wonen krijgen straks de kans om te studeren op hun eigen niveau. Zo vergroten zij hun kansen op een baan die aansluit bij hun capaciteiten. Deze afspraak is op 6 december vastgelegd in een convenant.

De samenwerkingspartners vinden het belangrijk dat bij de toeleiding naar werk niet de snelste weg, maar de meest duurzame weg wordt gekozen. Dit zorgt ervoor dat nieuwkomers de regie over hun eigen leven terugkrijgen en economisch zelfredzaam worden. Dat is voor iedereen beter: voor de vluchteling en voor de samenleving. Zo was tijdens de bijeenkomst UAF-student Hussein Ahmed aanwezig. De uit Syrië gevluchtte tandarts bereidt zich voor op het assessment voor tandartsen in Nederland. Hiervoor krijgt hij alle ruimte van de Gemeente Zoetermeer.

Wethouder Ankie van Tatenhove van de gemeente Lansingerland: 'Hiermee geven wij een prachtig signaal naar de talentvolle statushouders en jonge asielgerechtigden. Wij bieden hen op deze manier een goede mogelijkheid om op het eigen niveau een toekomst op te bouwen.'

Lansingerland telt ongeveer 200 asielgerechtigden, van wie zo’n 120 volwassenen. Het is de verwachting dat ongeveer 30 van hen hoger opgeleid zijn en (qua leeftijd) nog kunnen studeren. Op dit moment maakt nog geen enkele asielgerechtigde uit Lansingerland gebruik van de dienstverlening van het UAF. 'We hopen met dit convenant dus te stimuleren dat de asielgerechtigden zich, waar mogelijk, meer richten op opleiding,' legt wethouder Van Tatenhove uit.

Het UAF is verheugd over de samenwerking en moedigt andere gemeenten aan dit voorbeeld te volgen. In totaal werkt het UAF nu met ruim vijfentwintig gemeenten samen.
 

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF