Werkzoekenden en werkgevers ontmoeten elkaar

Werkzoekenden en werkgevers ontmoeten elkaar

Voor hoger opgeleide vluchtelingen is het soms lastig om werk te vinden dat aansluit bij hun capaciteiten en ambities. Om hun arbeidskansen te vergroten, organiseert het UAF jaarlijks een evenement voor werkzoekenden en werkgevers. Op 27 november vond deze bijeenkomst plaats bij het LEF Future Centre van Rijkswaterstaat in Utrecht.  Rijkswaterstaat is al jarenlang partner van het UAF en sponsorde deze inspirerende bijeenkomst. Het thema van de middag was ‘Dromen najagen’. 

Uitgedaagd om creativiteit te tonen
Er waren 60 werkzoekenden en 22 werkgevers aanwezig (o.a. uit de techniek, ICT en gezondheidszorg). Zij werden op basis van hun studie of vakgebied in vier groepen verdeeld.  Tijdens het voorstelrondje vertelden de werkgevers over de stages, werkervaringsplaatsen of banen die ze voor vluchtelingen openhouden. De aanwezigen werden in een challenge uitgedaagd om hun creativiteit en talenten te tonen. 

De arts Omar Hammad, begeleid door het UAF, richtte het woord tot de aanwezige werkgevers: ‘Durf het gesprek met vluchtelingen aan te gaan en ga op zoek naar de positieve dingen die vluchtelingen bieden.’

Ook voor de werkzoekende aanwezigen had Omar tips: ‘Focus op het positieve en toon durf. We kunnen veel meer dan we denken.’ Als voorbeeld noemde Omar dat hem bij een kennismakingsgesprek met een onderwijsinstelling gevraagd werd naar ‘harde feiten’ zoals zijn cijfers, vooropleiding en taalniveau. Hij bracht daar tegenin dat hij wat de feiten betreft misschien niet aan alle voorwaarden voldeed, maar wel over de juiste competenties beschikte (waaronder doorzettingsvermogen) om te kunnen studeren. Gevolg: hij mocht meteen beginnen met de opleiding.

Volop genetwerkt
Dagvoorzitter Jet Proost stimuleerde de UAF-studenten om niet zonder nieuw contact te vertrekken. Dat werkte: dankzij de eerdere kennismaking in kleine groepjes en de aansporing van de gastvrouw werd er volop genetwerkt. De meeste werkzoekenden hebben binnenkort een afspraak bij een werkgever voor een nadere kennismaking of een gesprek over een vacature.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF