Noordelijke zorg- en welzijnssector benut potentieel vluchtelingen

Noordelijke zorg- en welzijnssector benut potentieel vluchtelingen

In de zorg- en welzijnssector neemt de behoefte aan personeel toe. Een regionaal actieplan (RAAT) van ZorgpleinNoord moet voorkomen dat het personeelstekort nu en in de komende jaren een probleem wordt. Samen met het UAF bekijkt ZorgpleinNoord hoe het potentieel van mensen met een vluchtelingachtergrond kan worden benut. De belangstelling bij werkgevers is groot.

Op 23 november vond in Haren een drukbezochte informatiebijeenkomst plaats met werkgevers uit de zorg- en welzijnssector, vluchtelingenorganisaties, gemeenten en onderwijsinstellingen uit Friesland, Drenthe en Groningen. Er werd gesproken over de meerwaarde van culturele diversiteit in organisaties en over successen en uitdagingen die vluchtelingen en werkgevers ervaren op de werkvloer.

UAF-student Pearl, gevlucht uit Oeganda en voormalig Informatica Technoloog, vertelt waarom hij bewust heeft gekozen om in de zorg te gaan werken. ‘Na mijn ervaringen als vluchteling wilde ik niet meer achter de computer zitten, maar met mensen werken. Tijdens mijn stage met demente ouderen merkte ik dat patiënten hun levensverhaal makkelijk met mij delen en dat ik ze kan helpen door goede gesprekken met ze te voeren. Dat zijn mooie momenten.’

Verder vertelt hij over zijn ervaringen tijdens de stage op een cardiologie-afdeling in het MCL: ‘In het begin was ik nerveus omdat mijn Nederlands niet perfect is. Maar ik heb tijdens mijn stage geleerd dat het in dit werk niet alleen om taal gaat, maar vooral om de zorg en de aandacht die je geeft.’

De verpleegkundige roept de aanwezige werkgevers op om meer kansen te creëren voor vluchtelingen die gemotiveerd en goed opgeleid zijn. ‘Geef vluchtelingen een eerlijke kans, heb geduld en vraag door. Want als je mij leert kennen, kom je erachter dat ik heel gemotiveerd ben, bewust voor de zorg heb gekozen en ook nog goed ben met technologie.’

Inmiddels hebben maar liefst 19 zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en onderwijsinstellingen zich aangemeld voor een vervolgbijeenkomst op 22 januari 2018. Dan werken ze samen hun plannen uit.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF