Bedreigde wetenschappers vragen massaal om hulp

Bedreigde wetenschappers vragen massaal om hulp

Nooit eerder riepen zoveel bedreigde wetenschappers de hulp in van vakgenoten in veilige, westerse landen. Vooral in Turkije staat de academische vrijheid zwaar onder druk sinds de mislukte coup tegen het regime van president Erdogan.

Samen met universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten in Nederland en België zet het UAF zich in voor bedreigde wetenschappers zodat zij hun werk kunnen voortzetten in een veilige omgeving. Geldgebrek vormt een knelpunt.

Behalve uit Turkije komen er veel verzoeken om hulp uit de oorlogsgebieden in Syrië en Irak. Kille cijfers maken duidelijk hoe ernstig de situatie is.

In het afgelopen academische jaar klopten 756 bedreigde wetenschappers aan bij het internationale Scholars at Risk–netwerk (SAR) in New York. SAR biedt bedreigde wetenschappers bescherming en zet zich in voor het behoud van academische vrijheid. Aan 202 wetenschappers, van wie ruim de helft uit Turkije, kon begeleiding worden aangeboden. Tot nu toe hebben wereldwijd 157 wetenschappers een werkplek gekregen op een onderwijsinstelling.

In 2017 kwamen tot nu toe circa veertig verzoeken binnen bij het UAF, coördinator van SAR in Nederland en België. De financiële middelen voor begeleiding zijn echter beperkt, net als het aantal werkplekken op onderwijsinstellingen.

Tot nu toe kon dit jaar aan 23 wetenschappers een werkplek worden aangeboden, de rest moet afwachten. Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Geldgebrek is het belangrijkste knelpunt. Onlangs zijn we een crowdgivingsactie gestart op het platform givethechange.nl van de Triodos Foundation. Met tienduizend euro kunnen we een jaar lang een bedreigde wetenschappers steunen.’

Jaarlijkse ontmoeting
Vandaag (9 november) vindt een bijeenkomst plaats op de Universiteit Leiden, waar het UAF betrokkenen informeert over actuele ontwikkelingen en de mogelijkheid biedt om kennis te delen. Bedreigde wetenschappers ontmoeten elkaar, delen hun ervaringen en krijgen informatie die kan helpen in hun academische carrière.

Draagvlak vergroten
Om meer bekendheid te geven aan de positie van bedreigde wetenschappers, ontwikkelde het UAF een filmzuil over academische vrijheid die rondreist langs onderwijsinstellingen. Hierop draait de film ‘First Class’ (regie: Miles Roston) over de bedreigde wetenschapper Felix Kaputu. Kaputu werd in Congo bedreigd en gevangen gezet, nadat hij ervan beschuldigd werd bij een verboden oppositiegroep te horen. Dankzij de inzet van het UAF heeft hij nu een veilige werkplek.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF