VU-wetenschapper Younes Saramifar krijgt Peter Baehr Prijs 2017

VU-wetenschapper Younes Saramifar krijgt Peter Baehr Prijs 2017

Sociaal-cultureel antropoloog Younes Saramifar, werkzaam aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft de Peter Baehr Prijs 2017 gewonnen. Zijn voorstel voor een promotieonderzoek naar een etnische groep die werd verdreven uit Irak oogstte lof van de jury. De prijs, een geldbedrag van tienduizend euro, stelt de winnaar in staat om zijn promotieonderzoek uit te voeren.

De Peter Baehr Prijs wordt uitgereikt door Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. We willen hiermee onderzoek op het gebied van mensenrechten, vluchtelingen en buitenlands beleid bevorderen. Het prijzengeld is bedoeld om promotieonderzoek voor te bereiden of een promotieplek aan een erkende wetenschappelijke instelling te verwerven.

Eerste- en tweedegeneratie vluchtelingen in Nederland konden een voorstel indienen, net als wetenschappers die hun land moesten verlaten om hun werkzaamheden te kunnen voortzetten. Vijf kandidaten dienden dit jaar een voorstel in.

Prijswinnaar Younes Saramifar groeide op in Iran en behaalde zijn doctoraat in Sociale en culturele antropologie in Delhi, India. Na een veelbelovende start van zijn loopbaan als onderzoeker en docent, waarbij hij diverse prijzen kreeg toegekend, kwam hij in Nederland terecht. Na bemiddeling van het UAF ontstond de mogelijkheid om zijn werk voort te zetten aan de VU in Amsterdam en die kans greep hij met beide handen aan.

Botsing van identiteiten
Het promotieonderzoek van Saramifar richt zich op een etnische groep van Shia's uit Irak die onder Saddam Hussein verdreven werd naar Syrië. Na de val van Saddam Hussein en tijdens de burgeroorlog in Syrië keerde een klein aantal terug naar Irak. Deze mensen noemen zichzelf Suraqi (Sur van Syria en raqi van Iraq) en hebben, net als veel vluchtelingen, een hybride identiteit.

‘De jury koos unaniem voor deze winnaar’, aldus juryvoorzitter prof. Meindert Fennema. ‘Wat Saramifars voorstel zo veelbelovend en boeiend maakt is de botsing van identiteiten die zelf weer onderdeel vormt van een nieuwe identiteit.’

'Méér dan alleen financiële steun'
Saramifar is vereerd dat de prijs aan hem is toegekend: ‘Het betekent méér dan alleen financiële steun voor wetenschappers die minder toegang hebben tot subsidies en de Europese academische wereld. De prijs moedigt intellectuelen aan om ideologisch en politiek betrokken te blijven, in het belang van andere mensen die door de systemische onrechtvaardigheid zijn verwaarloosd.’

De Peter Baehr Prijs is ingesteld door professor dr. Meindert Fennema. Professor Peter Baehr (1935 – 2010) was een belangrijk voorvechter van mensenrechten, oud-voorzitter van het UAF en hoogleraar mensenrechten aan o.a. de Universiteit Utrecht.

Foto: Eric van Rossum / VUvereniging.nl 

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF