Wageningen creëert kansen voor gevluchte studenten en wetenschappers

Wageningen creëert kansen voor gevluchte studenten en wetenschappers

Wageningen University & Research (WUR) geeft vluchtelingen voortaan meer mogelijkheden om te studeren en een toekomst op te bouwen. De universiteit biedt gratis colleges aan voor vluchtelingen die nog in de asielprocedure zitten en streeft naar een verdubbeling van het aantal plaatsen voor vluchtelingstudenten. Hiervoor tekende WUR op 30 oktober een convenant met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

In vergelijking met studenten die hier geboren en opgegroeid zijn, hebben vluchtelingen vaak een lastige uitgangspositie. Vaak missen ze het netwerk en de financiële middelen om zonder steun te kunnen studeren. Ook moeten ze wegwijs raken in het Nederlandse onderwijssysteem en opleidingsaanbod.

De Wageningse rector Arthur Mol zegt hierover: ‘Geïnspireerd door andere onderwijsinstellingen zijn we gestart met een lesprogramma voor vluchtelingen die nog wachten op hun verblijfstatus. Zo kunnen zij hun tijd zinvol besteden. Dit noemen we WURth-while. Verder verbeteren we de informatievoorziening voor vluchtelingen, zodat zij onze opleidingen makkelijker weten te vinden.’

Momenteel volgen vijf vluchtelingen met steun van het UAF een opleiding in Wageningen. In de komende jaren wil de universiteit dit aantal tenminste verdubbelen. Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Dat is een verheugende ontwikkeling. Zo ontstaan meer kansen voor vluchtelingen om hun talenten te ontwikkelen en een duurzame positie in de samenleving te verwerven.’

Om ervoor te zorgen dat nieuwkomers hun kansen vergroten op de Nederlandse of internationale arbeidsmarkt, wil WUR meer statushouders een stage, traineeship of baan aanbieden. Dit gebeurt in samenspraak met omringende gemeenten.

Eerder dit jaar sloot WUR zich aan bij het internationale Scholars at Risk-netwerk, dat in Nederland en België wordt gecoördineerd door het UAF. Inmiddels hebben twee bedreigde wetenschappers een aanstelling gekregen in Wageningen, zodat zij hun onderzoekswerk op een veilige plek kunnen voortzetten.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF