Ernest van der Kwast geeft vluchtelingen het woord

Ernest van der Kwast geeft vluchtelingen het woord

In het regeerakkoord van kabinet-Rutte III wordt het asiel- en integratiebeleid verder aangescherpt. Vluchtelingen worden vooral gezien als een bedreiging voor de samenleving en wie inburgert krijgt te maken met steeds meer verplichtingen. Schrijver Ernest van der Kwast ging op zoek naar de andere kant van het verhaal en interviewde voor zijn nieuwe boek ‘Jouw toekomst is mijn toekomst’ vier vluchtelingen: Omar, Mohamad, Heba en Pouya. Zij studeren met steun van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ernest van der Kwast, zelf zoon van een moeder met een vluchtgeschiedenis, legde de herinneringen, drijfveren en toekomstdromen van de studenten vast. In ‘Jouw toekomst is mijn toekomst’ doet hij een oproep om met een andere blik naar de wereld te kijken. Ernest: ‘De rol van de lezer is nadrukkelijk niet die van ramptoerist. Hij maakt kennis met veerkrachtige mensen die de moed hebben gehad om alles achter te laten en opnieuw te beginnen. Voor Omar, die chirurg wil worden, betekent zijn studie werkelijk alles, die geeft hem hoop.’

Ernest van der Kwast geeft een stem aan vier jonge mensen die hun eigen ervaringen en talenten meebrengen. Hij maakt de lezer deelgenoot van de ervaringen die de vluchtelingen in Nederland opdoen en van de toekomst die zij opbouwen. Ernest: ‘Dit boek moet je lezen en daarna doorgeven. Zo zorgen we ervoor dat er meer begrip komt voor de enorme inspanning die vluchtelingen in ons land leveren. Wat zij willen is menselijk en universeel: erbij horen en meedoen.’

Voor de Nederlandse samenleving is het de hoogste tijd actie te ondernemen en te laten zien dat die inspanning wordt gewaardeerd en beloond. ‘Van nieuwkomers wordt verwacht dat zij alles doen om te integreren. Maar een succesvolle integratie vraagt een gezamenlijke inspanning van vluchteling, overheid, onderwijs én bedrijfsleven’, aldus Mardjan Seighali, directeur UAF.

Het boek ‘Jouw toekomst is mijn toekomst’ van Ernest van der Kwast is uitgegeven door De Bezige Bij en ligt vanaf 2 november in de boekhandel.

Foto: Stefan van Fleteren

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF