Shakiba Babri wint Kees Bleichrodt Award UAF

Shakiba Babri wint Kees Bleichrodt Award UAF

V.l.n.r. de genomineerden Bakr Kamil en Ahmed al Hasan en de winnares Shakiba Babri. (Foto: Suzanne Blanchard / UAF).

De pas afgestudeerde arts Shakiba Babri, afkomstig uit Iran, heeft dit weekend de Kees Bleichrodt Award van het UAF gewonnen. De prijs werd uitgereikt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De jury was lovend over haar studieprestaties, haar doorzettingsvermogen en haar toewijding aan anderen. Ook onderstreepte de jury dat een vrouw die vlucht uit een land waar geen vrijheid bestaat, het dikwijls veel moeilijker heeft dan een man.

‘Ik ben heel trots dat ik hier mag staan’, aldus winnares Shakiba tijdens haar dankwoord. ‘Ik wil mijn moeder bedanken voor alle liefde die ze mij heeft gegeven. Zij is een sterke vrouw en dankzij haar ben ik geworden wie ik ben. Ik wil het UAF bedanken voor alle steun en het wegwijs maken in de afgelopen jaren. Jullie zijn fantastisch.’

Na een schakeljaar aan de VASVU, rondde Shakiba dit jaar nominaal haar studie geneeskunde af aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze slaagde met hoge cijfers. Tijdens haar studie volgde ze extra vakken en was ze onderzoeksassistent. Ze combineerde haar studie met de zorg voor haar moeder en dat leidde ertoe dat zij iedere dag vier uur moest reizen. Momenteel zet Shakiba vrijwillig haar onderzoek in dermatologie voort. 

Shakiba vluchtte in 2009 met haar moeder uit Iran naar Nederland. Haar ouders waren politiek actief en dat had grote gevolgen: haar vader werd geëxecuteerd toen zij één jaar was, haar moeder belandde in de gevangenis. Shakiba groeide de eerste veertien jaar van haar leven op bij haar tante. 

De Kees Bleichrodt Award staat symbool voor het talent en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen. De prijs bestaat uit een beeldje van een gevluchte kunstenaar en een boekenbon ter waarde van € 250,- aangeboden door YouBeDo.

Ruim tweehonderd afgestudeerden
De uitreiking van de Award was onderdeel van het jaarlijkse Afstudeerfeest van het UAF. Daar werd het succes gevierd van 188 vluchtelingen die in het afgelopen studiejaar een Nederlands diploma hebben behaald.

 

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF