UAF: vluchtelingen profiteren niet mee van aantrekkende economie

UAF: vluchtelingen profiteren niet mee van aantrekkende economie

Uit een recent onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat investeringen in statushouders zichzelf snel terugverdienen. Toch krijgen veel statushouders nog steeds moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt, zelfs nu de economie aantrekt. Het UAF vindt dat werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen en meer kansen moeten creëren voor nieuwkomers.

Van de 2.500 vluchtelingen die het UAF jaarlijks begeleidt, zoeken er momenteel 650 een stageplaats of een baan die aansluit bij hun opleiding. Mardjan Seighali, directeur: ‘Hierbij moeten zij concurreren met werkzoekenden die in Nederland zijn opgegroeid en een uitgebreid netwerk hebben. Dat valt vaak niet mee, vooral ook door de aarzelende houding van werkgevers en werving- en selectiebureaus.’

Om de arbeidsmarktkansen van vluchtelingen te vergroten, wil het UAF met meer werkgevers een duurzaam samenwerkingsverband aangaan. Er is al samenwerking met werkgevers in sectoren waar de komende jaren personeelstekorten te verwachten zijn, zoals de zorg, het onderwijs en ICT en techniek. Die aanpak sorteert effect, omdat het UAF een betrouwbare schakel vormt tussen werkgever en potentiële werknemer. In de eerste drie kwartalen van 2017 vonden bijna tweehonderd vluchtelingen met steun van het UAF een betaalde baan. Een kwart van de plaatsingen werd gerealiseerd bij een werkgever die een openstaande vacature deelde met het UAF en koos voor samenwerking.

Mardjan Seighali: ‘Door de aantrekkende economie ontstaan meer kansen op werk, ook voor nieuwkomers. Maar in veel gevallen krijgen zij nog steeds moeilijk toegang tot werk. Er is een hardnekkige tweedeling in onze samenleving en daar komt alleen verandering in als werkgevers, onderwijsinstellingen en gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven. Hierbij is een langetermijnvisie noodzakelijk.’

Klaar voor de arbeidsmarkt
Dit weekend vindt het jaarlijkse afstudeerfeest plaats van het UAF, in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daar worden 188 vluchtelingen in het zonnetje gezet die in het afgelopen studiejaar hun opleiding hebben afgerond en nu klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Drie afgestudeerden zijn vanwege hun bijzondere prestaties genomineerd voor de Kees Bleichrodt Award: www.uaf.nl/kees_bleichrodt_award. De winnaar wordt tijdens het afstudeerfeest bekend gemaakt.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF