Amsterdam door de ogen van (vluchteling-)studenten

Amsterdam door de ogen van (vluchteling-)studenten

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF lanceert op 16 september een bijzonder integratieproject, getiteld Wij & Amsterdam, onze hoofdstad door de ogen van (vluchteling-) studenten. Vluchtelingstudenten en hun studentmentoren leren de fijne kneepjes van de fotografie en ontwikkelen samen een online fotoreportage over hun studentenstad. Al doende leren zij elkaar en hun stad beter kennen. Dit initiatief is onderdeel van het UAF-studentmentoringproject Refugees@campus.

Met Wij & Amsterdam bevordert het UAF de uitwisseling tussen studenten met en zonder vluchtelingachtergrond, zodat de integratie sneller verloopt. In eerste instantie doen zeven studentenkoppels mee aan het project. Zij studeren aan de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. 

De Amsterdamse studentenkoppels volgen onder anderen workshops verzorgd door Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Foam heeft ervaring met het werken met nieuwkomers, zoals bijvoorbeeld in het recente project New Perspectives, met als doel door middel van fotografie creatieve ontmoetingen en taalontwikkeling te stimuleren.

‘Dit is integratie in optima forma’, zegt UAF-projectleider Remko de Kok. ‘De koppels ontdekken op een creatieve manier hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit en werken tegelijkertijd aan een gezamenlijke fotoreportage. Terwijl ze hiermee bezig zijn leren ze van elkaar over de culturen waarin ze zijn opgegroeid en maken ze kennis met de culturele en historische rijkdom die onze hoofdstad te bieden heeft.’

Een speciale rol is weggelegd voor fotograaf en filmmaker Ahmet Polat. De voormalig Fotograaf des Vaderlands legt als speciale reporter in beeld en geluid vast hoe de studentenkoppels kennismaken met hun stad en met elkaar en wat dit voor hen en voor ons betekent. 

Over het UAF & Refugees@campus
Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, opgericht in 1948, is de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland en ondersteunt vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten. Om ervoor te zorgen dat vluchtelingen zich sneller thuis voelen in de samenleving en op de onderwijsinstelling startte het UAF in 2016 het project Refugees@campus. Dit is een mentoringproject waarbij 500 vluchtelingstudenten worden gekoppeld aan Nederlandse studenten. Het UAF verwacht dat mentoring tot meer zelfvertrouwen leidt en minder studie-uitval. Refugees@campus wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF