Al ingeburgerd, toch opnieuw inburgeren?

Al ingeburgerd, toch opnieuw inburgeren?

Sinds begin juli krijgt het UAF veel meldingen van vluchtelingen die van de IND een inburgeringsexamen moeten afleggen, terwijl dit niet strookt met de regels. Hierbij gaat het om voormalige vluchtelingen die vóór 2015 inburgeringsplichtig waren en nu een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen of willen naturaliseren. Dit wordt vaak als kwetsend ervaren omdat ze al ingeburgerd zijn.

Het UAF heeft deze kwestie onder de aandacht gebracht bij de Volkskrant en dat resulteerde in dit artikel. Vervolgens besteedden o.a. de Trouw, de Telegraaf, BNR Nieuwsradio en tal van regionale dagbladen er aandacht aan en zijn er kamervragen gesteld.

Uitsluiten in plaats van betrekken
Dat vluchtelingen die al zijn ingeburgerd verplicht worden om opnieuw inburgeringsexamens af te leggen, tekent dat de bureaucratie soms doorschiet. Dit is niet alleen kwetsend voor de mensen om wie het gaat, maar zorgt ook voor onnodige vertraging in de integratie en participatie. Statushouders die al jaren in Nederland zijn en op het punt staan te naturaliseren worden nog steeds beschouwd als niet-Nederlanders die zich moeten bewijzen. Door regelgeving sluiten we nieuwkomers uit in plaats van ze te betrekken, erbij te laten horen.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF