UAF-SAR deelt ‘best practices’ met België voor begeleiding gevluchte wetenschappers

UAF-SAR deelt ‘best practices’ met België voor begeleiding gevluchte wetenschappers

Op 4 juli vond het event ‘Refugees in Arts & Academia’ plaats in Brussel. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Jonge Academie en het UAF-SAR om de problematiek van gevluchte wetenschappers in de academische wereld en de kunstensector in België onder de aandacht te brengen. Aanwezig waren gevluchte wetenschappers, kunstenaars, beleidsmakers en geïnteresseerden uit de onderwijswereld.

In het programma werden getuigenissen van gevluchte wetenschappers gevolgd door één van ‘De Verboden Wetenschapsmonologen’, een theaterstuk gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een wetenschapper die via Scholars at Risk een plek vond aan een universiteit in Nederland. Hierna vond er een debat plaats met beleidsmakers en was er ruimte voor pitches van huidige initiatieven, afgewisseld met muzikale intermezzo’s.

Centraal stond het samenbrengen van de al bestaande initiatieven. Tijdens het welkomstwoord gaf spreker Magaly Rodríguez García (KU Leuven, lid van de Jonge Academie) aan dat samenwerking tussen hen ontbreekt, wat een negatieve impact heeft op de ondersteuning van gevluchte wetenschappers en kunstenaars. Eén van de wetenschappers beschreef het beeldend: ‘De academische wereld voelde hier aan als een kasteel, waarvan ik de deur niet van kon vinden.’

De aanwezige organisaties waren het erover eens dat er naar een duurzame oplossing moest worden gezocht voor de vluchtelingenproblematiek in het Belgische onderwijssysteem. Het UAF-SAR zal hierbij een coördinerende en faciliterende rol vervullen.  In het debat met beleidsmakers gaf senator Ann Brusseel (Vlaams volksvertegenwoordiger, actief op Onderwijs en Gelijke kansen) aan dat universiteiten meer open moesten staan voor vluchtelingen.

UAF-SAR verzorgde voorafgaand aan het plenaire programma een interactieve workshop, waarbij in groepsverband naar oplossingen werd gezocht voor verschillende vraagstellingen. De bijeenkomst werd een eerste stap naar de toekomstige samenwerking en coördinatie tussen universiteiten in Vlaanderen en Wallonië om vluchtelingen in de academische wereld beter te begeleiden.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF