Initiatieven bieden versnelde route naar de arbeidsmarkt

Initiatieven bieden versnelde route naar de arbeidsmarkt

In 2017 werden verschillende programma’s opgezet om academisch geschoolde vluchtelingen een versnelde route te bieden naar de arbeidsmarkt. Twee voorbeelden hiervan zijn een versnelde lerarenopleiding voor statushouders en een trainingsprogramma op maat binnen de Universiteit van Amsterdam.

Meer vluchtelingen voor de klas?
Begin dit jaar namen het UAF, The Mobile Educator en de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden (ICLON) het initiatief om universitair geschoolde statushouders versneld op te leiden tot tweedegraads docent. In het middelbaar onderwijs groeit het lerarentekort in de exacte vakken en daar trachten we op regionaal niveau verandering in te brengen. Een prachtige kans voor de samenleving en voor deze vluchtelingen. Het traject duurt één jaar en bestaat uit de ‘The Mobile Educator’ training, een taaltraject bij het Academisch Talencentrum van de Universiteit Leiden en de zogenaamde ‘Educatieve Module’ van het ICLON.

Vijf UAF-studenten wachten nog op een besluit over hun toelating tot de opleiding. Niet elke kandidaat is direct toegelaten, omdat de ingangseisen streng zijn. Kandidaten moeten beschikken over een universitaire bachelor, terwijl Syrische universiteitsdiploma’s hier vaak op hbo-niveau worden gewaardeerd. Het UAF tracht dergelijke knelpunten op te lossen en adviseert onderwijspartners hierover. De inzet van het UAF is dat meer vluchtelingen met onderwijservaring na een verkort traject aan het werk gaan als docent. Niet alleen in Leiden, maar ook in andere steden.

Werkervaring opdoen tijdens studie
Op de Universiteit van Amsterdam krijgen academisch geschoolde vluchtelingen de mogelijkheid om werkervaring op te doen naast een trainingsprogramma op maat. Dit levert kostbare tijdwinst op en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. De UvA werkt hierbij nauw samen met de Gemeente Amsterdam en het UAF.

Begin juni is de tweede groep vluchtelingen gestart. Stannie Maessen, senior consulent bij het UAF: ‘Bij een voorlichtingsbijeenkomst op de UvA waren dertien geïnteresseerde kandidaten aanwezig. Aansluitend werden speeddate gesprekken gevoerd met verschillende afdelingen bij de UvA die werkervaringsplaatsen aanbieden.’ De UvA zoekt de beste match voor deze kandidaten en daarna gaan ze in september aan de slag. De ervaringsplaats duurt zes maanden.
 
Eerder dit jaar zijn zes werkervaringsplaatsen gecreëerd. Deze kandidaten ronden hun werkzaamheden nu af en stromen allemaal succesvol uit: drie van de zes hebben een baan gevonden, drie gaan verder studeren. In 2018 volgt een nieuwe informatiebijeenkomst voor belangstellenden.

 

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF