Mbo-helpdesk voor vluchtelingen op 5 juli van start

Mbo-helpdesk voor vluchtelingen op 5 juli van start

Vluchtelingen met een middelbaar opleidingsniveau kunnen vanaf woensdag 5 juli met al hun vragen over het mbo terecht bij Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Hiermee wordt een groot knelpunt opgelost in de informatievoorziening voor vluchtelingen. De nieuwe mbo-helpdesk verstrekt ook informatie en advies aan medewerkers van organisaties die vluchtelingen begeleiden.

Vluchtelingen met een (potentieel) middelbaar opleidingsniveau krijgen moeilijk toegang tot het mbo, omdat goede informatie en begeleiding vaak ontbreekt. Deze groep potentiële mbo'ers is in de afgelopen jaren bovendien substantieel gegroeid door de verhoogde instroom van vluchtelingen in Nederland. Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Uit de gesprekken die we met vluchtelingen, Leerwerkloketten en ROC’s hebben gevoerd, bleek dat er een grote behoefte bestaat aan informatie en begeleiding. In samenspraak met de MBO Raad en andere partners in het mbo-onderwijsveld pakt het UAF die handschoen op.’

De mbo-helpdesk beantwoordt vragen van vluchtelingen en hun begeleiders over alle aspecten van het middelbaar beroepsonderwijs. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om studie- en beroepskeuze, toelatingseisen, voorschakeltrajecten en de financiering van opleidingen. De mbo-helpdesk is bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag via het telefoonnummer van het UAF: (030) 252 08 35 en mbo@uaf.nl.

In de komende twee jaar breidt het UAF haar dienstverlening geleidelijk uit voor (in potentie) middelbaar opgeleide vluchtelingen. Vanaf het najaar van 2017 verstrekt het UAF informatie en advies over mbo die nog meer is toegespitst op de regio waar de statushouder woont. Het UAF gaat hierover in gesprek met partners in de regio om te zorgen voor een aanvullend aanbod, om te beginnen in de regio Noord-Nederland.

Meer informatie leest u op onze mbo-pagina.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF