UAF: ‘Stop met touwtrekken over vluchtelingen, toon daadkracht’

UAF: ‘Stop met touwtrekken over vluchtelingen, toon daadkracht’

Terwijl politiek leiders blijven touwtrekken over de opvang en integratie van vluchtelingen en de inburgering stagneert, tonen veel Nederlanders solidariteit en daadkracht. Zij nemen vluchtelingen op in hun netwerk, delen hun kennis en maken ze wegwijs in de samenleving. Bij Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF meldden zich het afgelopen jaar tientallen werkgevers, gemeenten, onderwijsinstellingen en honderden vrijwillige mentoren die vluchtelingen een eerlijke kans willen geven in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Dat is ook hard nodig, want de vluchtelingen die in 2014 en 2015 naar Nederland kwamen, willen en mogen niet afhankelijk blijven van een uitkering.

Op Wereldvluchtelingendag, 20 juni, benadrukt het UAF samen met onderwijsinstellingen het belang van solidariteit en daadkracht. Mardjan Seighali, directeur: ‘Het gevoel van urgentie mag niet  verslappen nu de instroom vrijwel is gestopt en tientallen azc’s worden gesloten. Veel vluchtelingen die in de afgelopen twee jaar naar Nederland zijn gekomen hebben een verblijfstatus gekregen en worden onze buren, collega’s en vrienden. We moeten er nú samen voor zorgen dat die integratie een succes wordt.’

Met de boodschap ‘Niemand wil later vluchteling worden’ richt het UAF zich tot studenten en jongeren, zodat zij zich bewust worden van de lastige positie van studenten met een vluchtelingachtergrond. In een filmpje vertelt de twintigjarige Heba, afkomstig uit Syrië, over haar droom om KNO-arts te worden. In vier weken tijd bereikte het UAF ruim 111 duizend mensen via sociale media; twee keer zo veel als verwacht. Deze week is het filmpje te zien in 83 bioscoopzalen in vijf studentensteden.

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Iedereen heeft een toekomstdroom en wij bieden de begeleiding die nodig is om die droom te realiseren. In het begin vormt de taal een barrière, het onderwijssysteem is anders en je moet een nieuw netwerk opbouwen. Vluchtelingstudenten leveren vaak een enorme inspanning zonder dat hun medestudenten daar weet van hebben.’

Op de Universiteit van Amsterdam vindt op Wereldvluchtelingendag een bijeenkomst plaats over vluchtelingen. Er wordt gesproken over de dilemma's waarvoor vluchtelingen zich geplaatst zien en de problemen die zij tegenkomen. Sprekers zijn o.a. Marjoleine Zieck, hoogleraar International Refugee Law, Maarten den Heijer, universitair hoofddocent Internationaal recht en lid van de Raad van Toezicht van het UAF en Thomas Spijkerboer, hoogleraar Migratierecht.

Op Hogeschool Windesheim in Zwolle is tot half juli de foto-expositie ‘Weer toekomst!’ te zien, over de integratie van vluchtelingen door studie en werk. De foto’s zijn gemaakt door Ahmet Polat, Fotograaf des Vaderlands 2015-2016, in opdracht van het UAF.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF