Primeur: pilot UAF en particulier opleidingsinstituut

Primeur: pilot UAF en particulier opleidingsinstituut

Onderwijsinstellingen hebben veel behoefte aan goede roostermakers, maar die zijn schaars. Daarom zijn Omix, bureau voor onderwijslogistiek, en het UAF een pilot gestart. Hoogopgeleide vluchtelingen die affiniteit hebben met ict en planning en het Nederlandse op B2-niveau beheersen, worden in tien weken opgeleid tot roostermaker. Brenda Teunissen van het UAF: ‘Het traject levert een certificaat op waarmee de deelnemers een grote kans maken op een baan. Ze worden eerst een jaar lang gedetacheerd door het bureau en gaan daarna op eigen kracht verder. Dat is ook precies wat ze graag willen: hun eigen broek ophouden.’

Het idee voor de samenwerking ontstond begin 2017. Daarna is een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd bij het UAF. Teunissen: ‘Binnenkort doen 12 belangstellende kandidaten een assessment. We verwachten dat 8 à 10 van hen deze zomer met de opleiding beginnen. In oktober zijn ze klaar en kunnen ze aan de slag.’

Het UAF heeft de kandidaten geworven en verzorgt een aanvullende taalcursus voordat de opleiding van start gaat. Teunissen: ‘Communicatieve vaardigheden en een zekere assertiviteit zijn belangrijk voor roostermakers, omdat ze vaak vragen krijgen vanuit de onderwijsinstelling.’ Op advies van het UAF krijgen de deelnemers tijdens de opleiding tot roostermaker drie dagen per week les in plaats van twee, zodat extra aandacht kan worden besteed aan verschillen tussen onderwijssystemen. De opleiding wordt bekostigd door Omix.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF