Tilburg geeft vluchtelingen de ruimte om te studeren

Tilburg geeft vluchtelingen de ruimte om te studeren

Vluchtelingen in Tilburg die een opleiding willen volgen aan de universiteit of een hogeschool krijgen daar binnenkort meer mogelijkheden voor. Dit hebben het UAF en de gemeente Tilburg vastgelegd in een convenant.  Maatwerk en talentontwikkeling zijn speerpunten in de samenwerking, waarbij ook Tilburg University en Fontys Hogescholen nauw betrokken zijn.

Om ervoor te zorgen dat statushouders in de gemeente op hun eigen niveau aan de slag kunnen, heeft Tilburg een actieplan opgesteld. Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Wij zijn verheugd dat Tilburg de integratie en participatie wil bevorderen en oog heeft voor de ervaring en talenten die vluchtelingen meebrengen. Dit is een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten.’

Wasin Abdulsalam, tandarts uit Syrië, is met begeleiding van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, zich aan het voorbereiden op een assessment voor tandartsen uit het buitenland. ‘Zonder hulp van de gemeente Tilburg en UAF kan ik mijn droom om hier in Nederland weer tandarts te zijn niet waarmaken’.
 
De gezamenlijke inzet is om maatwerkondersteuning te bieden aan Tilburgse statushouders met een hogere opleiding, in samenwerking met Brabantse onderwijsinstellingen. Wethouder Marcelle Hendrickx van onderwijs: ‘Tilburg University heeft speciaal voor hoger opgeleide vluchtelingen die een universitaire opleiding willen doen een pre-bachelor samengesteld. Deze biedt vluchtelingenstudenten de kans om op hun eigen niveau in te burgeren en succesvol door te stromen naar een vervolgopleiding.’ Tilburg University staat er garant voor dat succesvolle uitstromers binnen alle studierichtingen in Tilburg worden aangenomen.

Fontys Hogeschool heeft al een pre-bachelor programma ter voorbereiding op het hbo. In deze pre-bachelors wordt gewerkt aan de Nederlandse taal, studievaardigheden en het bijspijkeren van Engels en wiskunde. Denis Kabuye, vluchteling uit Oeganda: ‘Ik ben deelnemer van het pre-bachelor programma van Hogeschool Fontys om mij voor te bereiden op een opleiding zorgmanagement. Het is een uitstekend programma daarvoor. Ik leer niet alleen de Nederlandse taal op een hoog niveau, maar ook andere vaardigheden als debatteren en presenteren’.

Wethouder Erik de Ridder van participatie: ‘We vinden het belangrijk dat elke Tilburger meedoet en zijn talenten kan ontwikkelen. Hoger opgeleide statushouders moeten eerst een aanvullende opleiding volgen, voordat zij hier in hun eigen vakgebied kunnen werken. Wij bieden hen een maatwerktraject waarbij studeren met behoud van uitkering mogelijk is. Hiermee leggen we een basis voor een succesvolle deelname aan de arbeidsmarkt en daarmee participatie in de samenleving voor henzelf en voor hun kinderen.’

Het UAF opereert landelijk en heeft inmiddels met meer dan twintig gemeenten een convenant gesloten, waaronder recentelijk met Wageningen, Arnhem en Groningen.

 

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF