50% meer aanvragen van hoogopgeleide vluchtelingen in 2016

2.100 hoogopgeleide vluchtelingen dienden in 2016 een aanvraag in bij Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF voor financiële ondersteuning en begeleiding. Dit is vijftig procent meer dan het jaar ervoor, toen er 1.400 verzoeken binnenkwamen. Veel vluchtelingen die in de afgelopen twee jaar naar Nederland zijn gekomen hebben nu een verblijfstatus en zijn toe aan het opbouwen van een nieuwe toekomst.

Aan 951 van de 2.100 aanvragers kon het UAF een begeleidingstraject aanbieden. De voornaamste herkomstlanden van deze vluchtelingen zijn Syrië (67%), Iran (7%), Irak (4%), Eritrea (4%) en Afghanistan (2%).

In totaal ondersteunde het UAF afgelopen jaar 2.462 hoogopgeleide vluchtelingen: 1.113 vluchtelingen die zich voorbereiden op een studie, 912 studenten en 437 afgestudeerden die op weg zijn naar de arbeidsmarkt. Van de 912 studenten volgde 30% een opleiding op universitair niveau, 46% op hbo-niveau en 24% op mbo-niveau. De meest voorkomende studierichtingen waren Informatica, techniek & exact (32%), Zorg & welzijn (28%) en Economie (23%).

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Vluchtelingen hebben veel tijd verloren en zijn vaak zeer gemotiveerd om hier weer wat van hun leven te maken. Het UAF biedt hen de ondersteuning die ze daarbij nodig hebben.’

Naar schatting doet een derde van alle hoogopgeleide vluchtelingen in Nederland een beroep op het UAF. In 2017 en 2018 wil het UAF jaarlijks 1.500 vluchtelingen een begeleidingstraject aanbieden, onder wie ook (potentieel) middelbaar opgeleide vluchtelingen. Of deze aantallen worden gehaald, is afhankelijk van de financiële middelen. Seighali: ‘Van de Nationale Postcode Loterij krijgen we een extra bijdrage van vier miljoen euro en we zien een stijging van het aantal vrijwillige bijdragen. Wij zijn van mening dat de overheidssubsidie mee zou moeten groeien met het aantal vluchtelingen in Nederland. Tot nu toe is dat niet het geval.’

Bekijk hier het UAF jaarverslag 2016.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF