UAF lanceert studentencampagne: ‘Niemand wil later vluchteling worden’

De kansenongelijkheid in het onderwijs neemt toe, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook vluchtelingstudenten krijgen vaak moeilijk toegang tot het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt. Om Nederlandse studenten op hogescholen en universiteiten bewust te maken van de positie van vluchtelingstudenten, lanceert Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF deze week een studentencampagne: ‘Niemand wil later vluchteling worden.’

Drie vluchtelingstudenten die ondersteund worden door het UAF zijn de boegbeelden van de campagne: Heba (20) uit Syrië, Omar (25) uit Irak en Márcia (20) uit Angola. Drie moedige jonge mensen die ooit gedwongen waren om hun land samen met hun familieleden te ontvluchten. Zij kwamen in Nederland terecht en werken nu hard aan de realisatie van hun dromen. Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Na alles wat zij hebben meegemaakt, willen zij niks liever dan zich verder ontwikkelen, meedoen en iets teruggeven aan de samenleving die ze heeft ontvangen. Hierbij helpt het als hun Nederlandse medestudenten en de medewerkers op hoger onderwijsinstellingen begrip hebben voor hun positie, die vaak best lastig is.’

De campagne richt zich in eerste instantie op vijf studentensteden: Amsterdam, Utrecht, Groningen, Arnhem en Nijmegen. Via sociale media verspreidt het UAF een korte film die kernachtig samenvat waar het om gaat: gelijke kansen voor iedereen, ongeacht je afkomst, leeftijd of (vlucht-)verleden.

Klik door naar de campagnesite.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF