Arnhem creëert kansen voor hoogopgeleide vluchtelingen

Arnhem creëert kansen voor hoogopgeleide vluchtelingen

De gemeente Arnhem, Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) investeren in de doorstroom van hoogopgeleide statushouders naar het hoger onderwijs. Dat doen zij door de samenwerking te intensiveren. De verwachting is dat de komende twee jaar zo'n 15 Arnhemse statushouders per kalenderjaar gebruik kunnen maken van het traject om door te stromen binnen het onderwijs.

Kansen op de arbeidsmarkt
De samenwerking tussen de gemeente Arnhem en het UAF maakt het makkelijker voor Arnhemse hoogopgeleide statushouders om een vooropleiding (VAVO, HBO of WO) te volgen. Zij worden actief begeleid door het UAF en hun studiekosten worden betaald. Hierdoor kunnen zij deze vooropleiding afronden en doorstromen naar een vervolgopleiding in HO of WO. Na afronding van de studie worden statushouders geholpen bij het vinden van een baan. Uit cijfers blijkt dat dit investeren in onderwijs van hoogopgeleide statushouders leidt tot een sterke afname van het aantal hoogopgeleiden met een bijstandsuitkering.

Integrale aanpak voor statushouders
Wethouder Ron König: "Arnhem kiest voor een integrale aanpak voor statushouders. Daarom investeren wij in doorstroommogelijkheden van statushouders binnen het onderwijs. Dit convenant biedt een specifieke groep hoger opgeleide statushouders de mogelijkheid door te stromen naar het HBO of universiteit. Daardoor worden hun kansen op de arbeidsmarkt flink vergroot. Dat is goed nieuws voor zowel statushouders als de samenleving."

Foto: Venus Veldhoen

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF