UAF foto-expositie trekt veel bezoekers op Erasmus

UAF foto-expositie trekt veel bezoekers op Erasmus

Zomaar een dinsdagmiddag op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Studenten haasten zich in de hal van het hypermoderne Polakgebouw naar hun tentamen, hun studieplek of lunchafspraak. Door de haast of de geanimeerde gesprekken die ze door hun telefoon of met medestudenten voeren, zien sommigen van hen de galerij met foto’s niet die uitgebreid in de hal staat opgesteld. Anderen werpen een snelle blik of vertragen hun pas en een aantal blijft staan om wat langer te kunnen kijken.

Scheurkalender
De foto’s die hun aandacht trekken, zijn onderdeel van de foto-expositie ‘Weer toekomst!’, een reizende tentoonstelling van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF over de integratie van vluchtelingen door studie en werk met beelden die zijn gemaakt door voormalig Fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat. Na de opening van de expositie in juni door prinses Beatrix in Museum Hilversum, is de tentoonstelling vanaf september aan zijn reis begonnen langs hogescholen en universiteiten in Nederland. De Erasmus Universiteit Rotterdam was begin november aan de beurt. Maar wat is er sinds de opening gebeurd, is er veel animo, en wat vinden Erasmusstudenten er eigenlijk van?

Twee studentes blijven staan bij de podcast waar de voormalig vluchtelingen in beeld en geluid hun verhaal vertellen. Als hun oog valt op de levensgrote ‘scheurkalender’ waar bezoekers hun eigen bewaarmap met foto’s en informatie over de geportretteerden kunnen samenstellen, beginnen de twee enthousiast portretten te verzamelen.

Persoonlijke foto’s
De studentes blijken Nair Haddad (18) en Hannelore Coerts (17) te heten. Beiden studeren ze Liberal Arts and Sciences aan het University College. Het idee van een scheurkalender vindt Haddad ‘heel creatief bedacht’: ‘Deze expositie heeft een goede boodschap die je op deze manier nog beter kunt verspreiden, omdat je de verhalen eenvoudig mee kunt nemen.’ Coerts vindt dat de foto’s vooral laten zien dat het ‘gewone mensen’ zijn: ‘In de media zie je een negatieve vibe en veel vooroordelen. Hier zie je dat het echte mensen zijn.’

> > Lees verder

Fotografie: Adri Kers

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF