‘Ik wil mijn vluchtelingenstatus zien als een motivatie in plaats van een last’

De Syrische archeoloog Nour Munawar heeft dankzij het Scholars at Risk netwerk waar het UAF bij aangesloten is, inmiddels een PhD-positie weten te bemachtigen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de wederopbouw van cultureel erfgoed in Irak en Syrië. Munawar heeft vele tegenslagen moeten doorstaan en overwonnen. Hoe is het hem gelukt om daar te komen waar hij nu is?

Geen plek voor een vluchteling
De pas 28-jarige Munawar weet niet beter dan dat hij een vluchteling is. Hij is in de Syrische stad Aleppo geboren als Palestijnse vluchteling en heeft nog nooit een paspoort gehad. Met veel moeite moet hij voor elke reis die hij wil maken een reisdocument aanvragen. In zijn geboorteplaats behaalde hij een bachelor diploma in archeologie en later vertrok hij naar Nederland voor een jaar om zijn master te doen. Het noodlot sloeg echter toe en hij moest onverwachts terugkeren naar Syrië, omdat zijn moeder was overleden. Toen hij na de begrafenis terug wilde reizen naar Nederland om zijn studie af te maken, werd hem dit onmogelijk gemaakt door de oorlog die gaande was in Syrië. Vliegvelden werden gesloten en vluchten geannuleerd en tot overmaat van ramp verliep zijn Nederlandse verblijfsvergunning in die tijd, waardoor hij ook geen recht meer had om terug te keren naar ons land.


[Het artikel gaat verder onder de foto]


Foto: Anneke Dekker

Na vele omzwervingen belandde Munawar uiteindelijk met zijn broers en zussen in Libanon. Door de schrijnende situatie in dat land was het voor hem onmogelijk om daar een normaal leven te leiden, te werken of te studeren. Bij Munawars zoektocht naar een studieplaats in het buitenland zorgde zijn vluchtelingenstatus voor allerlei praktische problemen. Gelukkig kon hij in 2013 terecht aan een universiteit in Polen, waar hij zijn master opleiding in archeologie kon voltooien. Helaas bleek dit niet de plek waar Munawar ook zijn PhD-onderzoek kon doen en een leven voor de langere termijn kon opbouwen. Daarom ging de zoektocht verder. 

Uiteindelijk is het Munawar gelukt om, ondanks de concurrentie van zeshonderd andere sollicitanten, in november 2016 een positie te krijgen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij moest echter alles betalen uit eigen middelen en dat was een probleem. Dankzij de steun van het Scholars at Risk netwerk kan hij nu werken en leven in Amsterdam en zijn PhD-onderzoek naar de wederopbouw van cultureel erfgoed in Irak en Syrië voortzetten.

Onderzoek in oorlogsgebied
In zijn onderzoek concentreert Munawar zich op de steden Mosul en Aleppo. Hij probeert erachter te komen hoe de wederopbouw van cultureel erfgoed in deze conflictgebieden de gebroken samenleving kan helpen. Maar hoe doe je onderzoek in een conflictgebied? Gelukkig hoeft hij er niet heen te reizen en is er een hoop documentatie te vinden. Ook maakt de archeoloog gebruik van satellietbeelden en bestaande foto’s. Munawar vindt het belangrijk dat de (oorspronkelijke) bewoners van Mosul en Aleppo de beslissers zijn over wat er met het beschadigde culturele erfgoed van hun land gebeurt: wat, hoe en waarom moet iets weer opgebouwd worden? Daarom bestaat een groot deel van zijn onderzoek ook uit interviews met vluchtelingen in Nederland, Duitsland, Zweden, Griekenland, Turkije, Libanon en Jordanië. Dit zijn architecten, conservatoren, archeologen en ‘gewone’ burgers. Deze interviews neemt Munawar deels af via sociale media.

De moed om door te gaan

Wat Munawar van zijn hobbelige levensweg heeft geleerd, is om nooit op te geven en, zoals zijn moeder altijd zei: ‘Zelfs een reis van duizend stappen begint met één eerste stap.’ Ook laat hij weten: ‘Ik wil mijn vluchtelingenstatus niet als een last beschouwen, maar als een motivatie’. Natuurlijk heeft hij wel eens moeilijke momenten. Zijn broers en zussen wonen in verschillende landen ver bij hem vandaan.  Ook heeft hij al jaren geen contact gehad met zijn vader door de problematische telecommunicatie in Syrië. Dat is een zware beproeving. Toch blijft Munawar vol goede moed doorgaan en hoopt hij zijn PhD in Amsterdam af te kunnen maken. Hij voelt zich veilig en thuis in Nederland en dat al vanaf het moment dat hij voet aan de grond zette op Schiphol.

Ben je student en wil je mentor worden?

Ben je student en wil je vluchtelingstudenten ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland? Word dan mentor! Meld je hier aan.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF