Shakiba Babri

Shakiba is in 2009 gevlucht uit Iran. Na een schakeljaar aan de VASVU rondde ze dit jaar nominaal haar studie geneeskunde af aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Shakiba vluchtte in 2009 met haar moeder naar Nederland, nadat ze de eerste veertien jaar van haar leven bij haar tante was opgegroeid. In Iran waren haar ouders politiek actief. Haar moeder belandde in de gevangenis en haar vader werd geëxecuteerd toen zij één jaar was. In Nederland leidde de combinatie van haar studie en de zorg voor haar moeder ertoe dat zij iedere dag vier uur moest reizen. Ze behaalde haar studie geneeskunde nominaal met hoge resultaten, volgde extra cursussen en werd onderzoeksassistent.  Shakiba zet momenteel vrijwillig haar onderzoek in dermatologie voort. Haar UAF-studentenbegeleider Hugo: ‘Zelden heb ik zo’n hardwerkende en gemotiveerde student gezien als Shakiba. Zij heeft zonder enige vertraging geneeskunde afgerond. Ze heeft een grote visie om mensen beter te maken en is zeer compassievol: zij heeft in al die jaren tijdens haar studie voor haar zieke moeder gezorgd. Een arts met zo’n groot hart en zo’n bijzonder karakter is een zegen voor elke patiënt die haar zal tegenkomen.’

Over de Kees Bleichrodt Award
Jaarlijks reikt het UAF de Kees Bleichrodt Award uit aan een vluchtelingstudent. De Award is ingesteld ter nagedachtenis aan Kees Bleichrodt, voormalig directeur van het UAF, en staat symbool voor het talent en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen.

Vind je dat Shakiba de Kees Bleichrodt Award verdient? Breng hier je stem uit!

Foto's en video's: Emiel Elgersma