Mardjan Seighali: Wandelen naar de toekomst

Mardjan Seighali: Wandelen naar de toekomst
‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.’ Het is een open deur waar vluchtelingen iedere dag mee worden geconfronteerd. Wie vlucht laat alles achter, verlangend naar een onbekende bestemming. Die bestemming heeft nog geen inhoud, je komt van een context naar leegte. Daar kun je eenzaam zijn maar je kunt ook op zoek gaan naar invulling. Als hieraan ruimte wordt gegeven, dan ontstaat verbondenheid.  

Geen garanties dus, maar verleden is wel bepalend voor de toekomst. De verbinding tussen wat geweest is en wat komt is een interessant thema voor vluchtelingen. Een goed voorbeeld is de aandacht die de gemeente Amersfoort schenkt aan het 100-jarig bestaan van het Belgenmonument. België schonk dit monument aan het Nederlandse volk als blijk van waardering van de genoten gastvrijheid van de Belgische burgers en militairen die in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtten. Op uitnodiging van de burgemeester van Amersfoort, wandelde ik op 26 oktober samen met hem, andere (nieuwe) Nederlanders, veteranen en vertegenwoordigers van vluchtelingenorganisaties naar het gerestaureerde monument. Onderweg spraken we over de historie en de actualiteit van het huidige vluchtelingenvraagstuk. 

Deze wandeling zal ik altijd koesteren. Omdat mijn gastheer met dit gebaar ruimte biedt aan de invulling van de verbinding tussen toen en nu, tussen nieuwkomers en geboren en getogen Nederlanders. De wandeltocht met de burgemeester geeft mij als vluchteling toegang tot mijn nieuwe thuisland. Erfgoed creëert een verbintenis tussen wie of waar je was en wat zal komen. Het historisch besef van deze plek is belangrijk voor de emotionele verbondenheid met de stad. Een gemeente is meer dan alleen maar een huis. Deze uitnodiging biedt vluchtelingen een kans erbij te horen en met elkaar naar de toekomst te kijken. Een mooi gebaar om te koesteren.

Mardjan Seighali


Fotografie: Remko Schotsman

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF