UAF-studentenbegeleider Bahman Bahmani blogt over zijn ervaring met het UAF

UAF-studentenbegeleider Bahman Bahmani blogt over zijn ervaring met het UAF
Bahman Bahmani begeleidt UAF-vluchtelingstudenten. Hij is zelf ooit gevlucht. Hij schrijft korte verhalen. In dit verhaal blikt hij terug op zijn ervaring met het UAF.

De brief

De brief was niet aan mij geadresseerd. Er stond ook geen naam op. Evenmin had ik een idee wie hem geschreven had. Opeens lag hij in de verhuisdoos op mijn werk. Haar omschrijving van de ontmoeting met het UAF had mij aan het denken gezet en liet me niet los.

Sindsdien zat de brief altijd in mijn broekzak tot het lot hem in onze wasmachine bracht. Van de mooie brief was alleen een verfrommeld stukje papier over. Ik had de brief zo vaak gelezen dat ik zelfs de komma’s en de klemtonen had onthouden. Ik besloot hem te reconstrueren zoals ik hem in mijn hoofd had.

Op een Hollandse regenachtige dag loop ik langs het Wilhelminapark op weg naar mijn afspraak bij het Fonds. De plek waar al bijna 70 jaar vluchtelingstudenten worden bijgestaan. Omdat ik te vroeg ben, besluit ik het park in te gaan. De regen maakt haast om overal te zijn. Mensen lopen snel om hem voor te zijn. Het water loopt onder mijn voeten door en dringt langzaam in mijn kleren en maakt kennis met mijn lichaam. Het heeft mijn jurk omgetoverd tot een korte broek. Vanuit de verte komt als een standbeeld een oude, deftige vrouw tevoorschijn die streng naar de eendjes kijkt. 

Al lopend denk ik aan wat er straks bij het UAF zal gebeuren. Ik heb geen idee van mijn mogelijkheden. Ik volg een fluisterstem in mijn ziel die me overeind houdt. Mijn hoofd zit nog vol van alle dingen die ik meegemaakt heb. De vlucht van de ayatollahs heeft zijn sporen diep in mijn wezen achtergelaten. Mijn lijf vlucht nog steeds. Het heeft nog geen besef dat het op een veilige bodem is; het is nog in de war. Midden in de nacht word ik wakker van mijn onrustige lijf en kijk troosteloos toe hoe het er ligt. Het komt goed, zeg ik iedere keer tegen mezelf…

Lees het hele verhaal (pdf). 

Fotografie: Emiel ElgersmaMentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF