Vrouwendag 2019: ‘Houd ambities hoog, zet kleine stapjes’

‘Waarom vieren we Internationale Vrouwendag bij het UAF?’ die vraag keert ieder jaar terug. Het antwoord blijft onveranderd. De rechten die vrouwen in Nederland hebben, zijn elders op de wereld niet vanzelfsprekend. Werken, stemmen, seksuele vrijheid, je mening geven: in Nederland vinden we het normaal, in andere landen is het helaas niet vanzelfsprekend of zelfs niet aan de orde.

Zelfs in Nederland, een geëmancipeerd land, is het nog niet zoals het zou moeten zijn. Onder meer seksisme, seksueel geweld, zwangerschapsdiscriminatie en inkomensongelijkheid komen in Nederland voor.

Bewustwording over dit thema heb ik altijd belangrijk gevonden, in mijn vorige banen en zeker bij het UAF. Veel van onze cliënten komen uit delen van de wereld waar sekseongelijkheid aan de orde van de dag is. Ik zie het als een taak van het UAF om deze vrouwen eenmaal in Nederland te helpen zich te ontwikkelen en daarmee de grenzen van hun emancipatie te verleggen.

En niet alleen vrouwen: ook mannen uit onder meer Zuid-Afrika, die vluchten omdat er in hun thuisland geen seksuele vrijheid geldt.  

Small wins
Dit jaar vroegen we Katrien Termeer, Hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Wageningen, een mini college te verzorgen. Een grote groep nieuwsgierige medewerkers luisterde in het Flex Café aandachtig naar haar ‘small wins theorie’. De theorie in het kort: houd ambities hoog, maar zet kleine, betekenisvolle stapjes met zichtbare resultaten. Ervaar het succes en doe! Niet alles hoeft een blauwdruk te hebben.

Ik weet het: met deze dag bij het UAF veranderen we de wereld niet. Maar terwijl ik luisterde naar het verhaal van Katrien, bedacht ik me: het UAF is de belichaming van haar theorie. Iedere succesvol afgeronde studie, iedere vluchtelingstudent die aan het werk gaat is een kleine, betekenisvolle stap naar een betere wereld.

Wist je dat?
Wist je dat Internationale Vrouwendag in veel landen een officiële feestdag is? Onder meer in Afghanistan, Azerbeidzjan, Burkina Faso, Cambodja, Cuba, Nepal, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oekraïne, Vietnam en Zambia wordt het gevierd. Voor het eerst kregen vier miljoen mannen en vrouwen in Berlijn en omstreken dit jaar ook vrij op Internationale Vrouwendag.

 

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF