Mardjan Seighali: 'Kennis opbouwen is de investering altijd waard'

Mardjan Seighali: 'Kennis opbouwen is de investering altijd waard'

‘Kennis is de enige grondstof die toeneemt naarmate je het gebruikt.’ Die woorden sprak hoogleraar Robert Dijkgraaf tijdens de opening van het Academisch Jaar in Amsterdam.

Ruimte vragen voor kennisontwikkeling is momenteel de grootste uitdaging van ons werk bij het UAF. Gemeenten willen nieuwkomers zo snel mogelijk de bijstand uit krijgen, wat dikwijls betekent dat ze iedere beschikbare baan moeten aannemen en geen ruimte krijgen om zich om- of bij te scholen. Zo kan een gevluchte arts niet als dokter verder en is een jonge, ambitieuze advocaat veroordeeld tot schoonmaakwerk. Dat betekent een verkwisting van waardevolle grondstoffen.

Kennis opbouwen is de investering altijd waard. Sterker nog: we hebben het nodig. De arbeidsmarkt, de uitdagingen van ons ecologisch systeem en de vitaliteit van de individuele mens vragen om slimme oplossingen voor groeiende problemen. Hierbij moeten we de kennis en kwaliteiten van nieuwkomers benutten.

We doen alles en iedereen tekort door alleen maar te focussen op korte termijn resultaten. De obsessieve blik op de (lands)grenzen en de angst voor iedereen die van buiten komt zijn funest voor onze kenniseconomie. Vluchtelingen zijn geen buitenaardse mensen. Darwin, Newton en Einstein kwamen van verschillende plekken, ze hebben wereldwijd bijgedragen.

We hebben leiderschap, durf en creativiteit nodig om buiten gebaande paden te kijken en vooruit te komen. Als je niets doet, creëer je vanzelf chaos, dat leert de natuurwetenschap. Als je de kennis van de mensen onbenut laat, dan gaat deze vanzelf verloren. Om met de woorden van professor Dijkgraaf te spreken: ‘Het zou mooi zijn als economen eens de waarde van een uur denktijd konden berekenen.’

Fotografie: Venus Veldhoen.

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF