Mardjan Seighali: 'Mensenwerk'

Mardjan Seighali: 'Mensenwerk'

Fotografie: Venus Veldhoen

In Perzië zeggen we: ‘Je leeft niet voor stenen, maar voor mensen’. Een mooi huis, bezittingen en aanzien zijn voor velen aantrekkelijk. Maar het zijn de mensen die je leven kleur geven. Familie, vrienden, collega’s geven je bestaan waarde, zin en inhoud.

Het UAF doet mensenwerk. Iedereen die bij ons werkt, iedereen die het UAF steunt of een warm hart toedraagt vindt dat het leven niet alleen om stenen, maar vooral om mensen draait.

Met die gedachte in mijn achterhoofd sluit ik het jaar 2017 af.

Het was een bijzonder jaar voor het UAF. Een jaar waarin veel gebeurde.

Het UAF verhuisde van vier monumentale panden naar één nieuw kantoorgebouw. We lieten letterlijk onze vertrouwde omgeving achter ons en kozen voor een nieuw avontuur. We kozen voor een nieuwe thuisbasis en een andere manier van werken, waarbij we meer ‘het land in gaan’. We willen aanwezig en vindbaar zijn op de plekken waar onze studenten en stakeholders zich dagelijks bewegen.

De afgelopen twee jaar zijn talloze initiatieven ontstaan voor de begeleiding van vluchtelingen en zijn er veel vrijwilligers bijgekomen. Maar de maatschappelijke discussie kan snel veranderen. Daarom moeten we ons blijven bewijzen en laten zien wat het UAF betekent voor vluchtelingen en de maatschappij. ‘Verbinding’ is daarbij het sleutelwoord.

Het beste van twee werelden
In Nederland bestaat een cultuur van ver vooruit kijken. Van alles onder controle willen hebben om eventuele toekomstige veranderingen het hoofd te kunnen bieden. In het Oosten denk en leef je anders. Gewoon hard werken en geloven dat het morgen beter zal zijn dan vandaag. Erop vertrouwen dat je oplossingen bedenkt voor de problemen van morgen.

Bij het UAF versmelten deze twee werelden. Sterker: beide zienswijzen vullen elkaar aan, versterken elkaar en leveren een nieuwe aanpak op die het beste van beide werelden naar boven haalt. Dat is een enorme bron van creativiteit en vernieuwing.

De balans
Afgelopen jaar zijn 17 miljoen mensen hun land ontvlucht, waaronder bijna 5,5 miljoen Syriërs. Nog eens 40 miljoen mensen zijn ontheemd: op de vlucht in eigen land. Ruim honderdduizend vluchtelingen zijn opgevangen in Nederland. Dat zijn enorme aantallen en dat maakt me triest.

Natuurlijk besef ik dat de tijd veel wonden heelt. Dat veel landen waarin nu oorlog woedt, ooit weer vrede en voorspoed zullen kennen. Een verwoeste stad kan je immers weer opbouwen met stenen, maar wat doe je met het menselijk leed? Verloren familie, vrienden en dierbaren zijn niet te vervangen. Dat zijn wonden die generaties en generaties lang veel pijn blijven doen.

‘We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen’ zei Ronald Reagan ooit. En dat is wat we doen bij het UAF. Elke dag zoeken we met volle overtuiging de balans tussen idealisme en realisme.

Hoewel ik zou willen dat mijn collega’s en ik in 2018 allemaal werkloos worden omdat alle oorlog, haat en geweld uit de wereld is, weet ik dat dit een waanidee is. Ons werk gaat door. Net als in de voorgaande jaren blijven we gevluchte studenten begeleiden bij het afronden van hun opleiding en het zoeken naar een baan. Dat is de realiteit.

Leren van elkaar
Als ik dan toch een heel klein beetje mag dromen, hoop ik ook dat we met zijn allen meer tijd vrijmaken om te leren. Leren van nieuwe ontwikkelingen, leren van vluchtelingen, leren van samenwerkingspartners. Van elkaar leren inspireert, zorgt voor ontwikkeling en brengt mensen dichter bij elkaar.

Ik wil al onze relaties en partners bedanken voor hun steun en vertrouwen in 2017. De Raad van Toezicht, onze donateurs en alle andere investeerders in menselijk kapitaal. Jullie begrijpen als geen ander dat je niet leeft voor stenen, maar voor mensen.

Fijne feestdagen en het allerbeste voor 2018.

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF