Mardjan Seighali: Een land van regeltjes en zegeltjes

Mardjan Seighali: Een land van regeltjes en zegeltjes

Laat één ding duidelijk zijn: het ligt niet aan de motivatie van de vluchtelingen dat het slagingspercentage voor het inburgeringsexamen tegenvalt. Ik zie dagelijks hoe leergierig vluchtelingen zijn. Gretig zelfs. Ze willen niks liever dan de taal leren, zich ontwikkelen en economisch zelfredzaam worden. Het is niet hun ambitie om afhankelijk te blijven van de bijstand. Ze willen meedoen, hun kwaliteiten inzetten en iets terugdoen voor de samenleving die ze heeft welkom geheten.  

De oorzaak van het falende inburgeringsbeleid ligt ergens anders. Wij zijn een land van regeltjes en zegeltjes. Laat ik één voorbeeld noemen. Taallessen worden pas vergoed als een inburgeringslening is toegekend en daar is een verblijfstatus voor nodig. Met de huidige wachttijden kan het wel een jaar duren voordat die wordt verleend. Is die status er eenmaal, dan blijkt dat reiskosten naar het taalinstituut niet vergoed worden uit het inburgeringstraject. Hetzelfde geldt voor studiematerialen. Hoe kun je dan verwachten dat vluchtelingen binnen drie jaar fluitend hun examen halen?

Het uitgangspunt van het inburgeringsbeleid is de zelfredzaamheid van vluchtelingen. Op zich prima, maar dan moet je wel de voorwaarden scheppen die een succesvolle inburgering mogelijk maken.

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF