Boris Dittrich: 'In februari 1948 vluchtte mijn vader uit Praag'

Boris Dittrich: 'In februari 1948 vluchtte mijn vader uit Praag'

Dinsdag 4 juli vond de opening plaats van het nieuwe kantoor van het UAF. Tijdens de opening werd aandacht besteed aan het verleden, heden en de toekomst van het UAF. Eregast was Boris Dittrich, die een foto met tekst als eerbetoon aan zijn vader onthulde. Zdenek Dittrich vluchtte in 1948 uit Tsjechië en werd de eerste UAF-student die een beurs kreeg en met die beurs afstudeerde.

Boris Dittrich:

‘In februari 1948 vluchtte mijn vader met een groep medestudenten uit Praag. De communisten hadden er de macht gegrepen en als ze gebleven waren, waren ze in de gevangenis beland of geëxecuteerd. ‘s Nachts staken ze de grens over en na een tocht met veel ontberingen en detentie in een doorgangskamp in Duitsland dat bewaakt werd door de Amerikanen, kwamen ze uiteindelijk in Nederland uit. Ze hadden allemaal aan de Karels Universiteit in Praag gestudeerd. Mijn vader had een scriptie geschreven over Hitlers weg naar de macht, toen natuurlijk een heel actueel onderwerp. Op zijn vlucht had hij de scriptie in een tasje op zijn borst, het was zijn dierbaarste bezit.

In Nederland werden ze gedetineerd. De autoriteiten wilden zeker weten dat de Tsjechische studenten geen spionnen vanuit Rusland waren. Mijn vader zat vast op een politiebureau in Tegelen. In die periode was er erg grote solidariteit tussen Nederlandse studenten en de groep Tsjechische vluchtelingen. Mijn vader kreeg bezoek van studenten uit Utrecht die hem bijles Nederlands gaven, terwijl hij gevangen zat.

Velen van de Tsjechische groep wilden niet in Nederland blijven, maar wilden door naar Amerika of Londen. Mijn vader en een aantal anderen koos ervoor om hier te blijven. Hij zei altijd: Nederland is vergelijkbaar met Tsjechoslowakije, even klein, de taal lijkt op Duits, wat hij sprak, en Nederland ligt aan zee. Zou de nood aan de man komen, dan kon hij altijd nog vluchten, met een boot de zee op...'

Lees hier de volledige toespraak.

 

 

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF