‘Vluchtelingen leveren een bijdrage aan de economische groei van Nederland’

‘Vluchtelingen leveren een bijdrage aan de economische groei van Nederland’
Geert van den Goor is lid van de Raad van Toezicht (RvT) van het UAF en is managing partner bij adviesbureau First Consulting. Als lid van de RvT beheert hij de portefeuille bedrijfsvoering en IT, houdt hij toezicht op en denkt hij mee met het UAF. Daarnaast is hij voorzitter van de auditcommissie.


Ik vind het belangrijk een bijdrage te leveren aan een organisatie die zich inzet voor mensen die het minder goed hebben dan ik. Het ontwikkelen van talent is hierbij cruciaal. Ik ben zelf in staat geweest om een academische opleiding te doen, ik wil dat voor anderen ook realiseren. De studie informatica heeft mij een primair academisch werk- en denkniveau gebracht en een basis voor een mooie carrière.

Kompas voor de toekomst
2016 is een uitdagend jaar geweest voor het UAF. Het jaar waarin het kompas voor de toekomst een duidelijke richting kreeg. Het aantal vluchtelingen is sterk toegenomen. Ook het UAF ervaart nu een toename en zal daar haar werkwijze dan ook op aan moeten passen.

Het afgelopen jaar heeft het UAF het besluit genomen om ook mbo-studenten te gaan ondersteunen. Het is heel schrijnend dat een groot deel van deze studenten tussen de wal en het schip belandt. Bovendien neemt door de aanhoudende economische groei het aantal vacatures sterker toe dan voorspeld. Dit jaar verwacht het UWV bijna een miljoen vacatures. Naar verwachting groeit de werkgelegenheid dit jaar met 138.000 banen.

Keiharde noodzaak
Het is dus geen luxe om er voor te zorgen dat vluchtelingstudenten een goede opleiding genieten, maar een keiharde noodzaak. Willen we als maatschappij doorgroeien, dan zullen we moeten investeren in vluchtelingen zodat ook zij goed voorbereid de arbeidsmarkt op kunnen en volledig kunnen meedraaien in de maatschappij. Het is vrij eenvoudig: vluchtelingen leveren een bijdrage aan de economische groei van Nederland.

Om deze groei aan te kunnen zal het UAF meer als kennisorganisatie op moeten treden op het gebied van vluchtelingstudenten. Hoe kunnen ze samenwerken met het onderwijs, werkgevers, gemeenten en andere ketenpartijen om vluchtelingstudenten te begeleiden en te coachen? Welke rol kunnen uitzendbureaus spelen in de bemiddeling naar werk?

Dichterbij vluchtelingstudenten
De uitdaging ligt in het feit dat het UAF veel meer vluchtelingen moet gaan ondersteunen met een klein beetje meer geld. Het UAF moet zich dus echt gaan bedenken hoe het dingen anders gaat doen. Dat betekent niet alleen nog meer als kennisorganisatie naar buiten treden, maar ook regionaal gaan werken. Hoe kunnen we dichterbij vluchtelingstudenten komen te staan in plaats van alles centraal te regelen?

Tegelijkertijd is het UAF een stukje zakelijker geworden in het mee laten wegen van economische factoren in de studiekeuze die mensen maken. Studentenbegeleiders gaan nu eerder het gesprek aan over waar ruimte zit op de arbeidsmarkt. Het UAF moet wat dat betreft een goede balans vinden tussen de ideologische betrokkenheid en zakelijk werken en denken. We moeten de juiste balans vinden tussen hoofd en hart.

Foto: Venus Veldhoen

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF