Mardjan Seighali: Laat ze bloeien

Mardjan Seighali: Laat ze bloeien

Het lijkt een geaccepteerd verschijnsel te worden dat vluchtelingen in Nederland te maken hebben met een achterstandspositie, door de taalbarrière, een ongeldig diploma en het gebrek aan een vaste verblijfplaats. Dat vind ik volstrekt onacceptabel. We mogen ons er niet bij neerleggen dat vluchtelingen eindeloos lang moeten wachten voordat ze als volwaardige mensen kunnen deelnemen aan onze samenleving.

Een vluchteling die in Nederland aankomt, heeft eerst behoefte aan veiligheid. Een noodopvangplek kan voor even een paradijs op aarde zijn. Maar als die veiligheid er eenmaal is, dan wil je zo snel mogelijk vooruit. Iets bijdragen. Iets zinvols doen. Je wilt je menselijke waardigheid behouden, de taal leren, je studie oppakken en aan het werk!

Gezaghebbende onderzoeksinstituten waaronder de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) luidden eind vorig jaar de noodklok. Als we er met zijn allen niet in slagen om nieuwkomers snel te laten integreren, dan is de kans groot dat er een onderklasse ontstaat, of zelfs een verloren generatie. Het is daarom zaak om nu te handelen.

Samen met de ministeries van onderwijs en werkgelegenheid werkt het UAF aan een betere toegang tot het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt. Hoewel de overheid een belangrijke voorbeeldfunctie heeft, is het niet alleen een taak van de overheid om die snelle integratie van nieuwkomers te realiseren. Maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en bedrijven moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen. Het beschikbaar stellen van één stage- of werkervaringsplaats is niet voldoende, er is een omslag in denken nodig. Een open, nieuwsgierige houding. Het streven naar uniformiteit werd door Abraham Kuyper ooit treffend ‘de vloek van onze samenleving’ genoemd en die uitspraak uit 1866 is nog steeds actueel.

Hoogopgeleide mensen met een vluchtelingachtergrond zijn zelfredzame mensen die onze samenleving kunnen verrijken. Al zeg ik het zelf…! Het enige wat we ze moeten geven, is de mogelijkheid om zichzelf verder te ontplooien. Dat betaalt zich later dubbel en dwars uit.

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF