Hoe bereid ik me voor op een studie?

Heb je een studiekeuze gemaakt? Hieronder lees je hoe je je inschrijft en voorbereidt op een studie. Heb je nog geen studie gekozen? Kijk dan bij Hoe kies ik een studie?

Oriënteer je goed!

Zoek uit welke studie je wilt doen en denk goed na over de verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld over je arbeidskansen en de toelatingseisen voor de studie. Heb je een diploma behaald in je land van herkomst? Laat je diploma dan waarderen. Dan weet je op welk niveau je kunt starten met een studie.

 

Toestemming nodig van jouw gemeente

Krijg je een uitkering? Dan heb je toestemming nodig van jouw gemeente om je studie te volgen met behoud van uitkering. Dit geldt alleen als je ouder bent dan 30 jaar. Bespreek je studieplan met de gemeente.

 

Soms is een schakeljaar nodig

Met een schakeljaar bereid je je goed voor op je studie en de toelatingseisen. In een schakeljaar leer je Nederlands en vakken die voor jouw studie belangrijk zijn. Je krijgt ook vakken als studievaardigheden, informatica en maatschappijoriëntatie. Met een schakeljaar kun je wennen aan het Nederlandse onderwijs. Dit is vaak anders dan je gewend bent. Lees meer over schakeljaren.

 

Schrijf je op tijd in voor een studie

Denk jij dat je vóór augustus kunt voldoen aan de toelatingseisen? Dan moet je je in het voorjaar al inschrijven. Voor de meeste bachelor- en masteropleidingen moet je je voor 1 mei aanmelden. Voor mbo-opleidingen moet je je voor 1 april aanmelden. Meld je je te laat aan, dan moet je een jaar wachten. Voor universitaire masteropleidingen verschillen de data voor aanmelding. Check dit dus goed. Je kunt je inschrijven voor maximaal 4 studies. Schrijf je dus ook in als je nog niet zeker weet welke studie je precies gaat volgen. Let op! Je hoeft je Staatsexamen niet af te hebben voor de aanmelddatum. Je hebt hiervoor nog tot het moment dat de studie start (1 september).

 

Inschrijven voor een mbo-studie

Wil je je inschrijven voor een mbo-studie? Doe dat dan bij de studentenadministratie van jouw ROC. Je hebt de volgende documenten nodig:

  • Een toelatingsbewijs
  • Een GBA-inschrijving (Gemeentelijke Basis Administratie)
    Een GBA-inschrijving is de officiële inschrijving in de gemeente waar je woont. Een GBA-inschrijving kun je ook krijgen als je nog in een AZC woont. Kijk voor meer informatie op de website van het COA.
  • Een verblijfsdocument
  • Een verblijfsdocument kan een W-document zijn dat geldig is tot ten minste 1 oktober van het jaar waarin je begint met je studie.

 

Inschrijven voor een hbo- of universitaire studie

Wil je je inschrijven voor een studie aan het hbo of de universiteit? Doe dat dan via Studielink. We helpen je stap voor stap door Studielink heen.

 

Loten en decentrale selectie

Voor een aantal studies in Nederland zijn er meer aanmeldingen dan studieplekken. Je moet dan ingeloot worden. Voor een aantal studies is er een decentrale selectie. De aanmelddatum voor deze studies is meestal al 15 januari. Lees meer over loten en decentrale selectie.

 

Taaltips

Taal is belangrijk om vrienden te maken, een netwerk op te bouwen en een studie of baan te vinden. Bekijk de taaltips voor het oefenen van de Nederlandse taal en probeer een buddy of maatje te vinden die je kan helpen tijdens je studie.