Negen beurzen voor gevluchte wetenschappers

Auteur:Manon Kummer
Datum:1. 30. 2020
Leestijd:2 minuten

Er zijn negen beurzen uitgereikt aan gevluchte academici via de NWO-pilot ‘Hestia-Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap’. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, was aanwezig bij de uitreiking en ging in gesprek met de academici en met de betrokken partijen.

UAF-directeur Mardjan Seighali sprak de aanwezigen toe: “Onderwijs en kennis zijn voor het UAF erg belangrijk. Ze bieden je de kans om jezelf te ontplooien. Om ook in Nederland te kunnen laten zien wie je bent en wat je kunt. Ik ben dan ook heel blij en trots dat NWO een programma heeft voor gevluchte wetenschappers.”

Onderzoeken

Met deze beurs krijgen de wetenschappers een aanstelling als junior of senior onderzoeker bij uiteenlopende onderzoeksprojecten. Zo gaat er een academici onderzoek doen naar hoe ouders via genen en omgeving de gezondheid van hun kinderen beïnvloeden. Een ander doet onderzoek naar de bijdrage van buurt- en gemeenschapsinitiatieven bij de integratie en arbeidsmarktparticipatie van vluchtelingen.

Voortzetten en opbouwen

Vorig jaar werden er via dit programma ook al twaalf beurzen uitgereikt. De academici die een beurs ontvangen kunnen hun wetenschappelijke carrière voortzetten, een netwerk opbouwen, aansluiting vinden bij Nederlandse onderzoeksprojecten en hun kennis en vaardigheden vergroten. Het uiteindelijke doel is dat zij hun onderzoekslijn uit het thuisland weer oppakken. Deze NWO-pilot is ontwikkeld in samenspraak met De Jonge Akademie, de KNAW en het UAF.

 

Fotografie: Peter van Beek


Deel dit artikel: