Nieuws

Vrouwelijke hoogleraren lanceren ‘Rosanna Fund’, jaarlijkse schenking voor het UAF

Vrouwelijke hoogleraren lanceren ‘Rosanna Fund’, jaarlijkse schenking voor het UAF
In het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht vond maandag 6 maart de feestelijke lancering plaats van het ‘Rosanna Fund’. Dit Fonds op Naam is een initiatief van twee vrouwelijke hoogleraren, Rosi Braidotti en Anneke Smelik, en stimuleert het academisch onderwijs voor talentvolle vrouwen aan de Universiteit Utrecht. De eerste gift van het Rosanna Fund is voor ondersteuning van vrouwelijke UAF studenten aan de Universiteit Utrecht. Het Rosanna Fund heeft het voornemen het UAF structureel te steunen.

Braidotti vertelt waarom zij met haar partner besloot een Fonds op Naam op te richten: ‘We wilden niet wachten tot het eind van ons leven om onze solidariteit met vrouwelijke studenten te tonen. Nu is het moment om de volgende generatie van veelbelovende, vrouwelijke wetenschappers te stimuleren die zich in een achtergestelde positie bevinden.’ 

Tijdens de ceremonie nam UAF-student Atafeh Cheheli Sobi de eerste cheque in ontvangst. Atafeh: ‘Ik wist al van kleins af aan dat ik wiskunde wilde studeren. Zeven jaar geleden vluchtte ik naar Nederland, en wist ik niet waar ik moest beginnen of hoe ik mijn studie moest bekostigen. Het UAF voelde als een “lieve moeder” die mij kon begeleiden.’

Het Rosanna Fund maakt het werk van het UAF mede mogelijk. Wil jij bijdragen aan dit initiatief? Klik dan hier voor meer informatie. Wil je meer weten over (het oprichten van) een fonds op naam? Lees verder.

Prof. dr. Rosi Braidotti, filosoof, is hoogleraar en oprichter van het ‘Centre for the Humanities’ aan de Universiteit Utrecht. Zij richtte onder meer de ‘Women’s Studies Programme’ op (1988-2005) en is sterk betrokken bij de progressie van vrouwen op wetenschappelijk gebied. 

Prof. dr. Anneke Smelik, cultuur- en mediatheoreticus, geeft les aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij heeft een achtergrond in vrouwenstudies en zet zich veelvuldig in voor vrouwenrechten.

Op de foto v.l.n.r.: Mariëtte Flipse, relatiemanager van het UAF, Atafeh Cheheli Sobi en prof. dr. Rosi Braidotti

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF