Voorbereiden op een studie

Hulp bij de voorbereiding op je studie

Wil je weten wat er voor vluchtelingstudenten wordt georganiseerd als voorbereiding op de studie? In de database My University Cares Too vind je per onderwijsinstelling of stad verschillende initiatieven. Bijvoorbeeld een voorbereidingsjaar, een taalcursus Nederlands en een training online studeren. Wil je uitleg over bijvoorbeeld de OV-chipkaart en over DigiD, kijk dan eens op Steffie.nl of op digid.uabc.nl.

Schrijf je op tijd in voor een studie

Voldoe je aan de toelatingseisen van je studie? Dan kun je je inschrijven. Wil je in september beginnen, schrijf je dan vóór 1 april van datzelfde jaar in voor je studie.

Inschrijven voor een mbo-studie

Inschrijven voor een mbo-studie gebeurt bij de studentenadministratie van jouw ROC. Je hebt de volgende documenten nodig.

 • Een toelatingsbewijs
 • Een GBA-inschrijving
  Een GBA-inschrijving is de officiële inschrijving in de gemeente waar je woont. Een GBA-inschrijving kun je krijgen ook als je nog in een AZC woont. Kijk voor meer informatie op de site van het COA.
 • Een verblijfsdocument
  Een verblijfsdocument kan een W-document zijn dat geldig is tot ten minste 1 oktober van het jaar waarin je begint met je studie.

Inschrijven voor een hbo- of universitaire studie

Inschrijven voor een hbo- of universitaire studie doe je via Studielink. We loodsen je stap voor stap door Studielink heen in een pdf-document (download hier de pdf).

Betaling collegegeld
Via Studielink moet je de betaalwijze van het collegegeld aangeven. >> Lees bij 'Financiën' hoe het werkt

Loten

Voor een aantal studies in Nederland zijn er meer aanmeldingen dan studieplekken. Hiervoor moet je ingeloot worden. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) voert deze loting uit. Lees meer informatie op de site van DUO.


Schakeljaar

In een schakeljaar leer je naast Nederlands en vakken die voor jouw studie van belang zijn, andere vakken als studievaardigheden, informatica en maatschappijoriëntatie. Een schakeljaar biedt je ook een goede gelegenheid om te wennen aan de Nederlandse onderwijscultuur, die vaak anders is dan dat je gewend bent in jouw land van herkomst.

Aan het eind van het schakeljaar heb je kennis van de Nederlandse taal op staatsexamen niveau NT2-II. Ook weet je wat studeren in Nederland inhoudt: o.a. hoorcolleges, presentaties, groepsopdrachten. Je bent hierdoor beter in staat een opleiding in het hoger onderwijs succesvol te doorlopen. 

Bekijk hier waar schakeljaren in Nederland worden aangeboden.

Taal- en studietips

 • Oefen met de Nederlandse taal via oefenen.nl en ERK Nederlands
 • Zoek een taalmaatje! Hoe? Zoek een coach via Het begint met Taal.
 • Ga vrijwilligerswerk doen! Bijvoorbeeld via Nederland Cares (Utrecht), de  vrijwilligers vacaturebank, of het VCA (Amsterdam)
 • Zoek contact met Nederlandstalige mensen en spreek zoveel mogelijk Nederlands
 • Vind informatie over Staatsexamen programma 1 en 2 
 • Vind informatie over inburgeren
 • Kijk via de website van Net in Nederland Nederlandse televisieprogramma's met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling.
 • Download gratis luisterboeken van de bibliotheek.
 • Een Taalhuis is de plek in je stad of dorp waar meerdere lokale organisaties samenwerken om mensen te helpen met taal, rekenen of digitale vaardigheden zoals omgaan met de computer. Je vindt een Taalhuis in jouw buurt via deze link. Neem contact op en ontdek wat je allemaal kunt leren!

Meer lezen over de taal en Nederland? Bekijk hier interessante boekentips

Ga je starten met een studie? Lees de reader 'Eerste hulp bij studeren' voor handige studietips!